Falešný útok na city. Dejte si pozor!

Falešný útok na city. Dejte si pozor!
ilustrační foto

Na začátku byl obyčejný e-mail s otřesnými fotografiemi malé holčičky. S prosbou o přeposílání. A poněkud nedostatečným vysvětlením: „Existuje pouze jedna možnost jak ji zachránit.....operovat. Můj manžel a já nemáme dostačující finanční prostředky na operaci, a proto Vás prosím o pomoc. Za každou osobu, která otevře tento email a přepošle nejméně dalším třem osobám, obdržíme 32 centů. Prosíme, pomozte nám... Zdraví Hana Prokůpková, Rohozná 181. Jako kontaktní osoba byla uvedena MUDr. Eva Harapátová z Dermatovenerologické ordinace v Praze.

Moje kolegyně z kulturní komise Milada Sokolová má své měkké srdce na dlani připravené okamžitě pomoci všude, kde je to potřeba. Ani ji nenapadlo zprávu přeposílat, ale zavolala přímo paní doktorce, aby zjistila podrobnosti, připravená okamžitě k operaci přispět. A nestačila se divit. „Paní doktorka mi sdělila, že s případem nemá nic společného. E-mail prý dostala před rokem a podle prosby jej přeposlala dál. Pak se najednou v dalších e-mailech začalo její jméno objevovat. Prý už podala trestní oznámení,“ popisovala mi své zjištění. A prý jestli se na to redakce Prostějovských novinek nemůže podívat… Semínko pochyb zapustilo kořeny a redakce PvNovinek začala pátrat. Na Obecním úřadě v Rohozné jsme zjistili, že v obci sice žije paní tohoto příjmení, má ale jiné křestní jméno. Je matkou tří dětí, ale žádné z nich není takto zdravotně postižené. Údajně tato paní rovněž e-maill přeposílala a najednou se v dalších objevilo její jméno. Navíc se nám podařilo zjistit, že fotografie údajně pocházejí z nějaké španělské databáze...

Co vede člověka k tomu, aby zprávu s fotografiemi, jež musí snad každého chytnout za srdce, pustil do virtuálního prostoru internetu? „To je jednoduché, podobným poplašným zprávám se říká hoax, což znamená v překladu podvod, falešná zpráva. Nejčastěji jde o varování před virem, takovou zprávu přece každý ihned přepošle všem, které má v seznamu, o popis nějakého nereálného nebezpečí, falešné prosby o pomoc, pyramidové hry a nabídky snadných výdělků,“ vysvětlil mi projektový manažer jedné mezinárodní telekomunikační společnosti. Podle jeho slov je v mnoha případech počítačová gramotnost běžných uživatelů na velmi nízké úrovni, což lidem rozesílajícím hoaxy jejich činnost usnadňuje. „Nejde jen o to, že hoax obtěžuje, ale především zbytečně zatěžuje a přetěžuje linky a servery. Představte si, jak zprávu přepošlete deseti známým, každý z nich dalším deseti... Počet i kapacita hoaxů narůstá, a to může způsobit výpadky či zhroucení celých serverů. Kromě toho tvoří hoaxy ráj pro spamery, tedy lidi, kteří rozesílají tzv. spamy, čili nevyžádanou reklamu. Podle statistik prý dnes až 90 % e-mailové komunikace tvoří spamy. Opět jde o přetížení linek a serverů... Navíc – představte si, že se váš seznam adres obchodních partnerů dostane do rukou konkurence... Seznamy e-mailových adres jsou dobře zpeněžitelné,“ dodal projektový manažer s tím, že informace o hoaxech najdete na www.hoax.cz, včetně návodu, jak na hoax reagovat. „V žádném případě neotevírat přílohy a ihned vymazat. Pokud znáte adresu, od koho vám hoax přišel, je dobře ho na to upozornit,“ dodal.

„Ach jo,“ povzdechla si Milada Sokolová, když zjistila, že někdo jen tak kalkuloval s city lidí. „Jediné, co je pozitivní, to je skutečnost, že se lidé často ozývají do Rohozné a ptají se, jak mohou pomoci. Že prostě lidská solidarita nevymřela ani s nedostatkem peněz a krizí ve společnosti.“

Olga Katolická

 

Komentáře

Dostala jsem to taky, asi před dvěma lety. Už tehdy mě zarazila zmínka o těch centech, co jim kdosi kamsi připíše. Smazala jsem taktéž, podobných "zaručených" zpráv kolují tisíce.

Mozna jsem divna, ale ja nikdy takové zprávy nepreposilam a ihned mazu.

Poslat nový komentář