Chcete být součástí filmového děje? Můžete, s Klukem na kole

Chcete být součástí filmového děje? Můžete, s Klukem na kole
ilustrační foto

Soustředit se pouze na tento film a přichystat se na nutnost maximálního vtažení do děje. To slibuje psychologické drama bratří Jean-Pierra a Luca Dardennových Kluk na kole, které dnes od 15 hodin promítá Kinoklub Duha.

Film vypráví příběh dvanáctiletého chlapce, jehož nezodpovědný otec odložil do dětského domova, s tím, že si od něj potřebuje na chvíli odpočinout, ve skutečnosti se jej však chce zbavit. Malý Cyril, upnutý pouze na svého otce a kolo, se snaží všemožně vybojovat návrat zpět a neváhá k tomu použít jakýchkoliv prostředků. Mezitím se však seznámí s kadeřnicí Samanthou, která k němu naopak pocítí silné pouto a začíná si jej brát k sobě na víkendy.

Film bratří Dardennových je charakteristický svojí maximální objektivností, realismem, který nenabízí divákovi žádnou pomůcku pro ztotožnění se s postavou. Naopak, autoři po něm požadují  „morální imaginaci“, neboli schopností vžít se do pozice někoho jiného. „Dardennové nanás provádějí experiment s citovou výchovou - neříkají, co je správné, ale nutí nás aktivně zpracovávat až nepříjemně objektivně poskládané informace... Jinými slovy, jde o to, že kdyby se kdokoli z nás stal určitou postavou (měl její zázemí a musel řešit stejné problémy), choval by se přibližně tak, jak to vidíme na plátně,“ popisuje v recenzi na Aktuálně.cz Kamil Fila.

Jean-Pierre a Luc Dardennovi jsou považováni za nejlepší sociálně-realistické umělce současnosti. Máte-li tedy chuť nahlédnout na syrovou skutečnost prostřednictvím filmového plátna, neváhejte přijít ve středu od 15 hodin do Kinoklubu Duha.

Kluk na kole(Le Gamin au vélo, Belgie / Francie / Itálie, 2011)

Režie a scénář: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, kamera: Alain Marcoen, střih: Tristan Meunier, hudba: Benoit De Clerck, hrají: Thomas Doret, Cécile De France a další. 87 minut. Premiéra v ČR 29. 3. 2012.

Poslat nový komentář