Tropy v plné kráse a vůni

Tropy v plné kráse a vůni
Foto ber

 

V těchto dnech mohou obdivovatelé exotických rostlin spatřit královnu mezi mučenkami v plné kráse a vůni v tropickém skleníku ve Smetanových sadech v Olomouci. 

Už mezi dveřmi skleníku okouzlí mučenka Passiflora alata svou nezaměnitelnou, pronikavou vůní. Podruhé ohromí návštěvníky při objevení jejich nádherných květů, díky jejichž krásné a složité stavbě se používala jako okrasná rostlina. Mučenka se stala symbolem umučení Ježíše Krista, což se promítlo i do jejího názvu Passiflora (passio – utrpení, flora- květ). V jednotlivých částech květů je vidět tato symbolika - věnec paprsků představuje trnovou korunu, pět tyčinek Kristovy rány, tři blizny hřeby. Chutné plody této tropické mučenky dosahují velikosti husího vejce a zpracovávají se na šťávu, do zmrzlin, krémů a ovocných salátů. Chutí připomínají meruňku nebo broskev.

Tropy v olomouckých sklenících se chlubí i květy bromélií, z jejichž nálevkovitě uspořádané listové růžice vyrůstají nepřehlédnutelná červená květenství. Nad tropickým porostem se rozrůstá popínavá rostlina Allamanda se žlutými květy ve tvaru nálevky v přední části skleníku, v zadní části neuniknou pozornosti zajímavé květy popínavého druhu podražce Aristolochiaelegans. 

 

 Tropický skleník spolu s palmovým, kaktusovým a subtropickým je otevřen denně od  9,30 do 18 hodin mimo pondělí. (ber) 

Poslat nový komentář