Maminky mohou vyřídit dítěti rodný list přímo ve FN Olomouc

Maminky mohou vyřídit dítěti rodný list  přímo ve FN Olomouc
ilustrační foto FN Olomouc

Další krok pomáhající rodičům ulehčit jim jejich vstup do života s dítětem udělalo na začátku letošního srpna Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc ve spolupráci s Magistrátem města Olomouce. Přímo v porodnici nově slouží zájemcům detašované pracoviště matriky, kde si mohou maminky ještě před odchodem domů vyřídit pro své dítě rodný list. Služba funguje v olomoucké porodnici od poloviny srpna a je po Praze druhým obdobným pracovištěm v zemi.

„Po návratu z porodnice řešíte řadu věcí a mezi nimi třeba i kartičku zdravotního pojištění pro své dítě. K tomu potřebujete rodný list, takže vás čeká cesta na matriční úřad. Proto nás napadlo, že bychom v tom mohli maminkám ulehčit a na podnět našich sester jsem tuto věc začal projednávat s magistrátem,“ vysvětluje primář Novorozeneckého oddělení FN Olomouc Lumír Kantor.

Detašované pracoviště matriky funguje v porodnici každý pracovní den od 12 do 14 hodin. „Pracovnice matriky v tuto dobu nabírá podklady pro vystavení rodného listu a zároveň vydává rodné listy rodičům, kteří o to požádali předchozí pracovní den. Samotné zpracování podkladů a vyhotovení rodného listu pak probíhá na úřadě,“ vysvětluje vedoucí Odboru správních činností Magistrátu města Olomouce Alena Daubnerová. Za první necelé tři týdny fungování služby využilo možnosti vyřídit rodný list přímo v porodnici téměř třicet procent rodičů. „Z celkového počtu 133 narození vydala matrika 41 rodných listů přímo v porodnici,“ zdůraznila vedoucí Daubnrová.

Za předpokladu předložení všech potřebných dokladů může být rodný list v porodnici vyřízen bez ohledu na trvalý pobyt rodičky ve třech případech: u dítěte narozeného za trvání manželství, u dítěte narozeného mimo manželství, u nějž bylo určeno otcovství, a u dítěte narozeného mimo manželství, u nějž nebude v rodném listě otec zapsán. „Vzhledem k omezeným provozně technickým podmínkám nelze v porodnici vyřídit rodný list pro dítě narozené mimo manželství, u kterého nebylo určeno otcovství, a pro dítě, jehož rodič není občanem České republiky,“ objasňuje legislativní možnosti vedoucí odboru správních činností Alena Daubnerová.

Nápad na zřízení pracoviště matriky přímo v olomoucké porodnici se zrodil na konci letošního května, k jeho realizaci tedy stačily zhruba jen dva měsíce. „Byl jsem velmi potěšen vstřícným přístupem tajemníka magistrátu Jana Večeře i jeho kolegů, kteří rychle pochopili situaci a celou věc dokázali zrealizovat. Na naší straně bylo především zajištění vhodného prostoru, který jsme nalezli v místnosti, kde dřív bylo pracoviště ultrazvuku. Uskutečněním této služby pokračujeme v trendu našeho oddělení, jímž je zpříjemnění pobytu v porodnici. Všichni cítíme, že pro matku i dítě v prvních dnech života je důležitý vzájemný kontakt, k tomu jsme opět alespoň trochu mohli přispět,“ pochvaluje si primář Kantor.

Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc poskytuje komplexní péči o děti narozené v Olomouckém kraji. Maminky zde mohou absolvovat předporodní kurzy, mají zajištěnu péči během a bezprostředně po porodu, v nabídce oddělení nechybějí ani vyhledávané služby jako bonding (postup zajišťující nerušený kontakt maminky či otce s dítětem po porodu), rooming in (pobyt maminky s dítětem na oddělení po celou dobu na jednom pokoji), novorozenecký screening, novorozeneckou ambulanci nebo kurzy resuscitace pro rodiče. (red)

Poslat nový komentář