Určice splnily roli favorita a v derby porazily Kralice

Určice splnily roli favorita a v derby porazily Kralice
ilustrační foto
Další fotky: 
Určice splnily roli favorita a v derby porazily Kralice
Určice splnily roli favorita a v derby porazily Kralice
Určice splnily roli favorita a v derby porazily Kralice

Kralice - Hned z několika důvodů ostře sledované derby přineslo sobotní odpoledne v Kralicích. Domácí celek, který na jaře ještě nepoznal radost z vítězství, před zápasem změnil trenéra, když kralického matadora Zdeňka Chytku nahradil na lavičce Petr Gottwald, stávající trenér SK Prostějov. Určice zase potřebovaly body k honbě za prvními Hranicemi, Kralice naopak hledají vzpruhu pro záchranářský boj.

Přestože o derby platí, že nemá favorita, v Kralicích bylo hned od prvních minut jasné, kdo bude na hřišti hrát prim. Hostující druhý celek tabulky měl míč viditelně častěji na kopačkách a k úplné spokojenosti mu chybělo jen častější zakončení. Poněkud překvapivě i tak působila situace z 13. minuty, kdy se z ojedinělého brejku dostal do vápna domácí Lehký, kterého podrazil Vaněk a rozhodčí Knoll ukázal na značku pokutového kopu. K míči se postavil Valtr a poslal míč neomylně k pravé tyči. Kdyby měly Kralice více štěstí, mohly vést i o dva góly – několik minut po úvodní brance se do vápna prodíral Cibulka a těsně před brankářem Nejezchlebem musela zasahovat hostující obrana. Domácí útočná aktivita brzy skončila a úřadovat začali zase Určičtí. A tentokrát již i s brankovým vyjádřením. V 19. minutě napřáhl z dvaceti metrů Hochmann a na jeho tečovanou střelu brankář Winkler nestačil. Nerozhodný stav byl stále úspěchem spíše pro domácí a svěřencům trenéra Kučery se ani poté dlouho nedařilo se přes domácí obranu dostat – jednu z mála střel si připsal v 36. minutě Kiška, Winkler byl však pozorný. Na druhé straně se mohlo skóre měnit po Valtrově centru, který si málem srazil do vlastní sítě Vaněk, skóre však zůstalo do přestávky nerozhodné.

Druhá půle, poznamenaná silným větrem ve směru určického útoku, přinesla podobný obrázek hry. Hosté se tlačili dopředu a Kralice hrozily z ojedinělých brejků. Brzy jim však začaly docházet síly, čehož Určičtí velmi brzy využili. V 61. ponechal rozhodčí Knoll citilivě výhodu, míč sebral Vodák a nadvakrát překonal domácího Winklera – 1:2. To muselo Kralické vytáhnout více dopředu a hostům tak zbylo mnoho místa pro rychlé brejky, pro které má vhodné typy hráčů. Například Michala Trajera, který v 66. minutě trefil břevno. Více štěstí měl v 80. minutě Los, který si pokopl míč na pravé straně, jeho spoluhráč však byl v ofsajdu, proto hostující vytáhlý záložník pokračoval dál, až se ocitl sám před domácím brankářem a střelou mezi jeho nohy rozjásal hostující lavičku potřetí. To však nebyl pro domácí poslední úder, o který se postaral v 86. minutě po dalším brejku a vysunutí od Bokůvky Vaněk.

Určický trenér Evžen Kučera sobotní střetnutí přirovnal k podzimnímu měření sil mezi oběma celky, které jeho tým vyhrál 5:1, přestože, stejně jako nyní, prohrával. „Rozhodla naše vyrovnávací branka, která padla možná trochu se štěstím. Mám však dojem, že jsme celých dveadesát minut zápas kontrolovali a Kralice spoléhaly jen na brejky. Bylo tak otázkou času, kdy se proti soupeři, který ve druhé půli již odcházel fyzicky, prosadíme,“ řekl po utkání trenér Určic. Neznérvózněl ani o přestávce, přestože stav byl v té době vyrovnaný. „Nabádal jsem kluky, abychom hráli stále stejně, trpělivě, a to se nám nakonec vyplatilo,“ dodal Evžen Kučera. Kouč hostí byl spokojen s výkonem celého svého týmu a nechtěl vyzdvihávat jednotlivé hráče. „Dnes jsme zahráli dobře jako tým,“ dodal.

Výrazná nespokojenost však nebyla vidět ani v tváři trenéra domácích Petra Gottwalda, pro kterého šlo o premiéru na kralické lavičce. „Výsledek sice vypadá hrůzostrašně, ale poslední dva góly již klukům nevytýkám, protože jsme je dostali při snaze o vyrovnání, kdy jsme již museli otevřít obranu. Spokojen jsem ovšem s prvním poločasem, kdy hráči bojovali a bylo na nich vidět patřičné nasazení,“ zhodnotil zápas kralický trenér. Ten si s prohrou těžkou hlavu nedělá. „Již před utkáním jsem svým svěřencům řekl, že je jedno, jestli vyhrajeme, prohrajeme či remizujeme, ale musíme si z naší hry vzít pozitiva, na kterých budeme dále stavět,“ dodal Gottwald. Právě z nich chce v dalších zápasech kralický trenér vycházet, zapracovat však chce na standardních situacích, taktice, organizaci obrany a také kondici. „Musím do kluků dostat sebevědomí, a pak to půjde,“ je přesvědčen Petr Gottwald.

FC Kralice na Hané – TJ Sokol Určice 1:4 (1:1) Branky: 13. Valtr z penalty – 19. Hochman, 61. Vodák, 80. Los, 86. Vaněk Rozhodčí: Knoll – Vičar, Vedral. Delegát: Vyhnálek. Diváků: 300

Statistiky utkání: střely na branku 0:6, střely mimo 3:2, rohy 7:3, ofsajdy 1:3, fauly 12:14 Žluté karty: Vybíhal, Šlézar – Kiška, Hochman, Trajer, Los

Sestavy: Kralice: Winkler – Trnavský, Halenka, Jano, Vybíhal – Valtr, Šlézar, Deutsch (77. Martinec), Lisický – Lehký, Cibulka. Trenér: Petr Gottwald Určice: Nejezchleb – Mlčoch, Hochman (75. Plajner), Skopalík, Javořík – Bokůvka, Los, Vodák, Vaněk – Kiška, Trajer (81. Peka). Trenér: Evžen Kučera

Poslat nový komentář