Dnes zemřel král. Před pětadvaceti lety

Dnes zemřel král. Před pětadvaceti lety
Foto mtw.com

Právě dnes, 24. listopadu 1991, obletěla svět smutná zpráva. Zemřel fenomenální zpěvák kapely Queen, Freddie  Mercury. Bylo mu pouhých 45 let.

„Láska je pro mě sázka do rulety,“ netajil se Freddie náklonností k oběma pohlavím. Ta se mu nakonec stala osudnou. O tom, že má AIDS, se dozvěděl pět let před tím, než zemřel. Obavy z nemoci měl už dávno. Uvědomoval si, že jeho divoký životní styl přesahoval běžné excesy rockových hvězd. Kapele ale nemoc tajil. „Kdyby to věděli, týmový organismus by se rozložil. To nechci. Jejich muzikantské kvality potřebuji víc než jejich soucit,“ argumentoval Mercury. Do poslední chvíle hrál, zpíval a skládal. Show musela pokračovat…

23. listopadu 1991 Freddie přiznal světu, že je pozitivní na AIDS a 24. listopadu 1991 kolem sedmé hodiny večer zemřel na zápal plic.

Vzdát hold Freddiemu můžete i při poslechu téhle písně. Mluví za vše. https://www.youtube.com/watch?v=t99KH0TR-J4 (ber)

 

Freddie Mercury

Frederick Bulsara, jak znělo pravé Freddieho jméno, se narodil na Zanzibaru perským rodičům. Ve 14 letech se s rodinou přestěhoval do Británie.

V roce 1969 se Freddie seznámil s kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Tylorem, členy skupiny Smile. V průběhu roku 1970 začali společně zkoušet a novou kapelu – podle Freddieho návrhu – pojmenovali Queen. V únoru 1971, po příchodu baskytaristy Johna Deacona, se z nich stal kvartet, považovaný dodnes rockovým světem za jednu z nejtrvanlivějších a nejkvalitnějších sestav pop-music.

Poslat nový komentář