Jednali jsme v dobré víře, zaznělo na zastupitelstvu

Jednali jsme v dobré víře, zaznělo na zastupitelstvu
ilustrační foto archiv

 

Hned dvě nevýhodné smlouvy,  které Prostějov uzavřel při koupi pozemků, projednávalo úterní zastupitelstvo. Zatímco v případě Modřanské potrubní zřejmě dojde v nejbližší době k dohodě a vrácení pozemků, u firmy Galva městu nezbude než počkat s konečným rozhodnutím na vyjádření soudu.

 

Modřanská potrubní

Modřanská potrubní získala v roce 2008 za zhruba 25 milionů korun 5,5 hektaru pozemku v průmyslové zóně, kde hodlala vybudovat výrobní závod a velkosklad a vytvořit až 200 pracovních míst. Do dnešního dne však se stavbou nezačala a pozemek zatížila úvěrem ve výši 120 milionů korun. Město požádala o odpuštění šestimilionové smluvní pokuty. "V současné době jsou jednání na velmi dobré cestě. Záleží na zastupitelstvu, zda sníží smluvní pokutu na tři miliony," uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil, který jednání s firmou i bankou vede. Přes četné hlasy zastupitelů o vydírání či neslušnosti ze strany společnosti, která v několika bodech porušila kupní smlouvu, nakonec návrh prošel. "Do 30. listopadu letošního roku bude pozemek opět ve vlastnictví města, vyčištěn a zbaven úvěrového zatížení," dodal Pospíšil.

Galva je oříšek

Firma Galva odkoupila pozemek o rozloze 9 500 metrů čtverečních za 3,2 milionu v roce 2006. I zde měl vzniknout areál, ve kterém by získalo práci několik stovek lidí. Do dnešního dne ale pouze vybudovala oplocení, pozemek ale rovněž stihla zatížit úvěrem. "Situace je o to složitější, že v kupní smlouvě bylo zakotveno, že město může odstoupit v případě, že stavba nezačne. Galva ale pozemek oplotila a oplocení zkolaudovala, čímž tuto podmínku splnila," informoval zastupitele Jiří Pospíšil. Podle jeho slov majitelka Martina Reková odmítla odkup i směnu pozemků, naopak se zavázala, že do 30.6.2016 by byla na pozemku postavena dílna a další objekty. Město Prostějov prozatím podalo žalobu u okresního soudu, hlasování  o dohodě s firmou Galva na zastupitelstvu neprošlo, žaloba tedy trvá i nadále. 

Jednali jsme v dobré víře

Řada zastupitelů poukázala na fakt, že smlouvy o prodeji a využití pozemků byly sepsány chybně. "Jsou to věci šest, osm let staré. V té době nás vedlo přesvědčení, že tato cesta je správná, protože nám šlo o vytvoření nových pracovních míst," podotkl primátor Miroslav Pišťák. Ten také přijal návrhy zastupitelů, aby byla vypracována nová varianta smluv, která by prodej pozemků nahradila pronájmem. (ber)

Komentáře

To není dobrá víra, to je amaterismus, jak kdyby nebylo žádné právní oddělení, nic...:-((( Radek Páleník

Poslat nový komentář