Prominutí smluvní pokuty pro Galvu? Vyřazeno z jednání zastupitelů

Prominutí smluvní pokuty pro Galvu? Vyřazeno z jednání zastupitelů
ilustrační foto

Zastupitelé se na dnešním mimořádném jednání měli mimo jiné zabývat změnou podmínek kupní smlouvy a prominutím smluvní pokuty pro firmu Galva. Ta v průmyslové zóně před sedmi lety od města koupila pozemek s tím, že postaví výrobní halu. Doposud je ale parcela prázdná. Primátor navrhnul tento bod programu stáhnout z jednání.

Další prověřování. To je důvod stažení jednacího bodu "Galva" z programu zastupitelstva. Přestože ještě nedávno magistrát deklaroval, že obě strany našly společné řešení a dohodly se na přijatelných podmínkách, je jasné, že diskuze budou dál pokračovat.

„Přestože máme právní posudek, tak ještě prověříme některé skutečnosti ohledně smlouvy. Myslím si, že v září zastupitelům materiál v kompletní podobě předložíme k posouzení,“ nechal se dnes slyšet první náměstek primátora Jiří Pospíšil. Co způsobilo obrat a stažení bodu z nabídky jednání nechtěl víc komentovat. Otázka smluvní pokuty, je tak dál nedořešenou záležitostí.

Jak jsme již informovali, Galva koupila pozemek o výměře 9 468 m2 v sektoru G průmyslové zóny a zavázala se postavit na něm do pěti let areál. Jenže loni společnost dala na vědomí, že vzhledem ke své ekonomické situaci není schopna postavit areál v původně plánovaném rozsahu. V kupní smlouvě bylo současně zřízeno věcné předkupní právo města k předmětnému pozemku tak, že jej Galva nabídne ke koupi městu Prostějovu za stejnou kupní cenu (tedy ve výši 340 Kč/m2). A tak se město rozhodlo svého předkupního práva využít. Jenže... . Kromě zástavního práva ve výši 2 800 tisíc korun ve prospěch ČSOB, o němž město vědělo, došlo v mezičase k zápisu dalšího smluvního zástavního práva, a to na 1 300 tisíc korun ve prospěch nejmenovaného právního koncipienta. Následovalo množství jednání a rozsáhlá korespondence, vše vyvrcholilo návrhem města na předběžné opatření, jímž by se zabránilo společnosti Galva jakkoli s pozemkem nakládat. (kaa, ok)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář