Náš syn je gay!

Náš syn je gay!
ilustrační foto internet

 

Někdy stačí jediná věta a život rodiny se změní od základu. Jednu takovou pronesl o Štědrém večeru pětadvacetiletý Radek. Jediný a dlouho očekávaný syn rodičům pod stromečkem oznámil, že je gay a odchází bydlet k příteli.

Šokovaní rodiče ještě stále nechápou, co se mohlo stát. „Radek s námi o všem mluvil, měl hezké dětství, výborně se učil. V posledních letech jsem si  představovala, že si najde ženu, pořídí si děti a já budu šťastná babička a budu se starat o vnoučata,“ poplakává paní Zdena. Její muž je o mnoho razantnější: “Řekl jsem mu, ať se sbalí a vypadne hned. Nesnesl  bych ho pod střechou ani minutu. Je to úchyl a tím pro mě zůstane.“

„Já jsem takovou reakci od táty očekával. Mám kam jít, už jsem si odvezl věci k příteli, se kterým chodím třetí rok. Jeho rodiče to vědí, stýkáme se s nimi a moc hezky mě přijali. Naši to budou muset strávit. Je mi líto, že jsem je tak šokoval, ale už to dál nešlo tajit,“ svěřil se PvNovinkám Radek.

Počítačový mág se se svou orientací podle svých slov dlouhé roky potýkal. „Říkal jsem si, že to třeba časem přejde. Nepřešlo, měl jsem několik kratších známostí, když jsem byl na vysoké. Naši o tom nevěděli, studoval jsem v Praze. A pak jsem si našel svého současného partnera. Je také Prostějovák, takže jsem měl důvod se po škole vrátit domů,“ vysvětlil.

I když rodiče jsou z jeho sdělení ještě v šoku, Radek celou situaci vidí nadějně. „S tátou to bude pochopitelně běh na dlouhou trať, ale máma si to nechá projít hlavou a rychle zjistí, že jsem pořád ten, koho porodila a vychovala. Miluju je oba a jen doufám, že jako rodina nepřijdeme o společné chvíle, které nám tak utíkají,“ dodal s nadějí Radek. (ber)

 

 

Komentáře

Také jsem nepochopil smysl zveřejňování tohoto článku. Chápu, že pro rodiče je to ze začátku šok, jelikož jsem si to sám prožil při mém coming-outu, ale vylévat si srdéčko v internetových novinách mi připadne zcestné. Tento problém řeší každá rodina, která se s tímto setkala, takže tento případ není ani první, ani poslední.

Vzkaz pro rodiče: Uvědomte si, že váš syn se nijak nemění, jen o něm víte něco víc, co dříve tajil. A to, že vám to řekl, tak si toho važte, jelikož vám důvěřuje i s rizikem, jak se zachováte. Není to jednoduché takovou věc říct blízké osobě. Mám gay kamarády, kteří to nikdy neřekli rodičům a ani neřeknou, jelikož k tomu mají vcelku závažné důvody (například, že se rodiče o něho nezajímají). Neztrácejte hlavu, žijte dál i přes to, že máte syna s jistou "zvláštností". Žijeme jen jednou, tak si to nekažte. ;-)

A důvod zveřejňování tohoho příspěvku? Každý "coumig out" je těžký - Ale kdyby tohle každý z nás psal na internet nebude tu nic jiného. 

Poslat nový komentář