K háčkování ji přivedla babička. Dnes Lucce pomáhá háček zajistit péči o postižené děti

K háčkování ji přivedla babička. Dnes Lucce pomáhá háček zajistit péči o postižené děti
Foto FB
Další fotky: 
K háčkování ji přivedla babička. Dnes Lucce pomáhá háček zajistit péči o postižené děti
K háčkování ji přivedla babička. Dnes Lucce pomáhá háček zajistit péči o postižené děti
K háčkování ji přivedla babička. Dnes Lucce pomáhá háček zajistit péči o postižené děti

Na úžasné práce Lucie Tomáškové jsem narazila zcela náhodně na Facebooku. Perfektně vypracovaná zvířátka, pohádkové postavičky a nejrůznější figurky mě zaujaly natolik, že jsem Lucku požádala o rozhovor. A to jsem netušila, že háčkované výtvory mamince samoživitelce pomáhají k zajištění péče o dvě zdravotně postižené děti.

Lucko, můžeš nám představit svou rodinu?

Mám v péči děti ve věkovém rozmezí od 2 do 10 let, z toho jsou dvě těžce postižené. Holčičce bude v lednu 6 let, trpí autismem s mentální retardací a agresivitou vůči sobě a svému okolí. Druhému dítku bude na Štědrý den 7 let a má to obdobně jako jeho sestra, jen v horší formě. Autismus, mentální retardace, logopedická vada – není rozumět, co říká. Nedávno mu lékaři zjistili degeneraci oční rohovky a řekli mi, že zřejmě do roka oslepne. Další vyšetření máme v lednu, kdy pojedeme ke specialistům. 

Péče o děti je tedy hodně náročná, nejen časově, ale i fyzicky a psychicky…

Hlídací služby jsou pro mne drahé, a tak čas na nic jiného, kromě dětí, nemám. Kvůli jejich hendikepu nemám kamarády, ani rodinu, která by vypomohla. Jen babičku, které bude 90 let. Právě ona mne přivedla k háčkování, v 6 letech mě naučila základy, krátký sloupek, dlouhý. Pak byla dlouhá doba pauza, ani jsem si nemyslela, že ještě někdy znovu začnu.

Důvodem návratu k háčku tedy byly děti?

Ano, když přišly na svět a byly nemocné, potřebovala jsem finance, abych jim zajistila vše potřebné. Měsíční výdaje na jejich léčbu jsou natolik nákladné a vysoké, že to nepokryjí ani dávky na péči o osobu blízkou. Řekla jsem si, že mé výrobky by se měly lidem líbit a dělat jim radost, ale zároveň mě jejich výroba bavila a dělala bych je s láskou.  Napadla mě háčkovaná zvířátka, tak jsem jednoho večera po usnutí dětí zasedla k YouTubu a učila se krok po kroku, jak se vyrábí. 

Kde bereš inspiraci?

Návody především kupuji ve skupinách, kde jsou zpoplatněné. Vždy si vyberu, který se mi líbí, a poté ho lidem nabídnu v inzerci.  Teď se snažím postoupit na jiný level a vyrábět lidem na přání jejich domácí mazlíčky podle fotky. Myslím, že se mi to pomalinku začíná dařit, ale člověk musí bojovat, aby se dostával dál. Vždycky si v hlavě promítám, co by šlo udělat ještě lépe, než je v klasickém návodu a pokaždé něco pro dokonalost pozměním. Jsem puntičkář a chci, aby si mě lidé takto zapamatovali.

Chci ještě podotknout, že výrobky jsou tvořeny z materiálu, který je hlavně určený dětem. Je to vlna Jeans, která nechlupatí, nebo miminkovská měkoučká Baby. 

Jak dlouho Ti trvá, než nějaký výrobek uháčkuješ?

Trvá to bohužel dlouho, protože to musím skloubit s péčí o děti, takže většinou tvořím po nocích, když spinkaji. Medvídek mi trvá cca 8 hodin. Nejlepší jsou pro mě na výrobu čtyřlístky jako klíčenky pro štěstí.  Jsou hezké, potěší, a i dárkové zabalené. Dodací lhůtu mám od přičtení platby na účet zhruba měsíc. Pokud se samozřejmě nenaskytne nějaký problém, to potom píši na svůj profil, případně kontaktuji zákazníky zprávou. 

Co by sis do budoucna přála nejvíc?

Především zdraví dětí a celé mé rodiny, hodně zakázek, dostatek financí na vše. A kdybych se hoooodně zasnila, tak domeček se zahrádkou. Dětem dělá pobyt venku velmi dobře, jenže jsme v bytě, a tak jim většinou musí stačit balkon. Kvůli onemocnění špatně snáší neznámé prostředí, hřiště a veřejná centra, takže jsme velmi omezeni.

Lucka s dětmi žije v Hradci Králové, takže ji v Prostějově nepotkáte. Její výrobky najdete na https://cs-cz.facebook.com/lucie.pavlikova.585, kde si je můžete i objednat. Pomůžete tak jedné mladé ženě, která se nesnaží o nic jiného než o zajištění kvalitního života své rodině. Děkujeme!  (ber)

Poslat nový komentář