Hanácké stezky na Záhoří budujeme s láskou k přírodě a sportu, říká Roman Hájek

Hanácké stezky na Záhoří budujeme s láskou k přírodě a sportu, říká Roman Hájek
Foto FB

Minulou brigádu zvládli členové spolku Bikers Minds z části naladit budoucí odpočinkové místo vedle křížku na Záhoří.  Na startu trailů Hanáckých stezek již budují posezení a rozjezdové místo a čeká je naladění základů základny. Přesto se i zde vyskytla takzvaná „vada na kráse,“ postěžoval si Roman Hájek.

„Je až neskutečné, jak se někteří lidé chovají. Někdo volal jak na životní prostředí, tak na ostatní orgány. My máme od všech úřadů vše povolené a schválené. Pro méně chápavé, nechceme les ničit ani si ho přivlastnit nebo vykácet. Kdyby někdo potřeboval informace o projektu tak stačí napsat.  Dotyčný nám jen přidělal starosti a nervy navíc. Chceme tu tvořit sportovní kulturu, chceme, aby děcka měla kde trénovat. Vše děláme s radostí a láskou k přírodě a sportu dohromady,“ dodal. Zároveň vyslovil poděkování všem, kdo přispívají na realizaci. Kdo by chtěl dále přispět, číslo účtu spolku Bikers Minds je 3248236002/5500. (ber)

Komentáře

„Je až neskutečné, jak se někteří lidé chovají?

Prosím poraďte tedy pane Hájku, co máme dělat, když je nám smutno a cítíme bezmoc a zmar. Jsme svědky toho jak s láskou k přírodě a spotřebními povoleními ničíte poslední zbytky, tak trochu zapomenuté a nedotčené přírody kolem nás. Do lokality „Záhoří“, kterou znám cca 40 roků jako klidné a tiché místo, kde je slyšet jen zpěv ptáků, přijede těžká technika, která nenávratně mění a ničí krajinu.
Těžká mechanizace způsobuje zhutňování půdy, narušení svahů a podobně. Výsledkem je to, že tyto zhutněné cesty, stopy, narušené svahy nevsakují vodu do půdy a rychle ji odvádějí z lesa pryč do potoků a řek, včetně velmi cenné půdy. Dochází tak k erozi půdy a vysychání lesa. Lokálním následkem je, že náš les je bez tolik potřebné vody pro růst sazenic, kořeny velkých stromů ztrácejí pružnost, jsou více náchylné na vývraty při nepříznivém počasí. Zhutněné cesty a cestičky jsou pak často příčinou kalamitních sesuvů půdy. To nemluvím o hluku, autech. A o zvěři, která zde žije, kam ta se má odstěhovat?
Nedivte se tedy prosím, když někdo uviděl tento zmar, že jednal. Docela jej chápu.

Děkuji
Dana Dostálová
Prostějov

Poslat nový komentář