Ani hasičům se v roce 2013 kuriozity nevyhnuly

Ani hasičům se v roce 2013 kuriozity nevyhnuly
foto HZS OLK
Další fotky: 
Ani hasičům se v roce 2013 kuriozity nevyhnuly
Ani hasičům se v roce 2013 kuriozity nevyhnuly
Ani hasičům se v roce 2013 kuriozity nevyhnuly
Ani hasičům se v roce 2013 kuriozity nevyhnuly
Ani hasičům se v roce 2013 kuriozity nevyhnuly
Ani hasičům se v roce 2013 kuriozity nevyhnuly
Ani hasičům se v roce 2013 kuriozity nevyhnuly
Ani hasičům se v roce 2013 kuriozity nevyhnuly

 

Pes v kanálu, srny na hřbitově, paraglidista ve větvích, dítě s hlavou v brance, auto na kolejích. I s takovými případy se v roce 2013 potýkali profesionální hasiči v Olomouckém kraji.

Pes v kanálové rouře

V sobotu 19. ledna zasahovali hasiči ve Svojanově nedaleko Bouzova. Do 40 cm úzké kanálové roury, která vedla pod silnicí, se vklínil labrador a uvízl asi 10 metrů od výpusti. Jedinou možností záchrany bylo se k pejskovi prokopat a odkrýt kanálový svod. Hasiči během chvíle sehnali sbíječku, k rouře se prokopali a po dvou hodinách psa z nedobrovolného vězení vyprostili.

Kobyla si zlomila nohu

Ve středu 6. března zvedali hasiči tažnou březí kobylu v Kovářově. Den předtím si ve stáji zlomila nohu, přes noc lehla a nemohla vstát. Hasiči však vlastními silami nebyli schopni 1000 kg vážící kobylu zvednout, a tak povolali technický automobil s hydraulickou rukou. Kobylu pak podvázali popruhy, obložili matracemi a hydraulickou rukou ji zvedli na nohy. Kobyla byla následně předána do péče majitele a veterináře.

Hlava v mřížích

Ve středu 10. dubna si mohla sedmiletá dívenka z Prostějova připadat jako lev v kleci. Při hře strčila hlavu do mřížované branky vstupu ke kontejnerům a nemohla ji vytáhnout. Rozpínacím nářadím hasiči mříž roztáhli a holčička hlavu z mříže vytáhla. 

Zaparkovat lze téměř kdekoliv

Rovněž 10. dubna zasahovali hasiči v Čehovicích, kde na opravovaném železničním přejezdu uvízlo předním kolem v kolejišti osobní vozidlo.  Co majitele auta přivedlo k myšlence, že přes přejezd projede, nevěděl ani on sám. Hasiči vůz pomocí zvedacích vaků nadzvedli a z kolejiště vyprostili. Zraněn nebyl nikdo, v době události byla naštěstí na trati výluka.

Srnkám se zalíbilo na hřbitově

Letos třikrát zasahovali hasiči z Olomouce kvůli srnám, potulujícím se na hřbitově v Klášterním Hradisku.  7. května se do jedné z hrobek, která byla v tu chvíli odkrytá,u, propadl srnec. Zásah nebyl pro hasiče nijak příjemný. Už jen ten pocit, že zasahují v hrobce… K tomu se přidala i spousta komárů a velké dusno. Hasiči srnci zajistili končetiny lanem a vytáhli ho ven.

Podruhé zasahovali hasiči na hřbitově ve čtvrtek 6. června. Tentokrát srnec uvízl zadní částí těla v kovovém plotě. Hasiči hydraulickým rozpínákem roztáhli kovový plot, srnce vyprostili a vypustili do volné přírody.

Letos naposledy se odehrála záchrana 13. září. I pro tentokrát skončil v kovovém plotě srnec, kterého hasiči vyprostili a odnesli k nedalekému poli. Pak už běžel sám…

Paraglidista visel za padák

Asi jinak, než si představoval, přistál ve čtvrtek 13. června odpoledne paraglidista v lese u Ptení. Paraglidista visel na záložním padáku na 17 m vysokém stromě. Hasiči ze stanice Konice a Prostějov ho za pomoci lezecké techniky slanili dolů a následně pak sundali i záložní padák, který zůstal viset na stromě.

Ošetření čapího mláděte

Čtyři dny trvalo ošetření a dohled nad mládětem čápa, který měl hnízdo na komíně školy v Dlouhé Loučce. 17. června  zavolal hasiče zástupce ředitele školy, protože se obával o život malého čápěte, které sledovala webová kamera obce. Hasiči výškovou technikou opatrně sundali nemocné mládě a předali ho zástupci záchranné stanice. Ten potvrdil opravdu vážný zdravotní stav zachráněného zvířete. Po čtyřech dnech se však čapí mládě zotavilo natolik, že ho mohli hasiči vrátit zpět k rodičům do hnízda.

Holčička v podzemní chodbě

V neděli 4. srpna se ve Smetanových sadech v Olomouci propadla do částečně zasypané podzemní chodby devatenáctiměsíční holčička a skončila v hloubce šesti metrů. Holčičku se pokusil zachránit kolemjdoucí, ale otvor byl tak malý, že se do něj dospělý člověk nemohl vsoukat. Dítě si naštěstí nestěžovalo na bolesti a komunikovalo. Hasiči po příjezdu škvíru zvětšili, dolů spustili kolegu v lezecké ústroji. Ten se musel k dívence místy prohrabávat, ale její záchrana proběhla bez problémů. Dítě bylo předáno zdravotnické záchranné službě bez zjevných známek poranění. (red)

 

 

 

Poslat nový komentář