Na dálnici hořel náklaďák

Na dálnici hořel náklaďák
Foto HZS Ol. kraje
Další fotky: 
Na dálnici hořel náklaďák
Na dálnici hořel náklaďák
Na dálnici hořel náklaďák

Pět jednotek z řad profesionálních a dobrovolných hasičů se postupně podílelo na likvidaci následků dopravní nehody a požáru nákladního vozidla na rychlostní komunikaci D1 úseku 310. kilometr, poblíž sjezdu na Bělotín.

"Informaci o požáru po dopravní nehodě převzalo operační středisko HZS Olomouckého kraje krátce před druhou hodinou odpolední v sobotu 19. srpna 2017 s upřesněním proražených betonových středových svodidel a demolici nákladního tahače, požár se velmi rychle rozšiřoval," uvedl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Hasičům se velmi rychle podařilo nebezpečnému počínání plamenů zabránit. V podstatě se jednalo o menší požár v motorové části, nedošlo k zahoření vnitřních prostor kabiny a rovněž byla uchráněna cisterna, ta v době dopravní nehody byla zcela prázdná.

"Jednotky likvidovaly velký únik provozních kapalin z proražených nádrží, došlo k vniknutí do odtokových kanálů, zde kvůli poruše došlo k částečnému úniku na vodní plochu a bylo nutné vystavět norné stěny a uniklé provozní látky zachytávat. Celou situaci navíc na místě hodnotili a provedli nutná opatření zástupci životního prostředí a správy a údržby silnic a dálnic," dodal. Doprava v místě situace byla velmi komplikovaná, došlo k vytvoření větších kolon ve směru z Olomouce na Ostravu. Policie ČR na místě prováděla odklon a výpomoc s postupným odjižděním zatarasených vozidel protisměrem k již bezproblémové objízdné trase.

"Podle prvotních informací nákladní vozidlo, které mělo najíždět v připojovacím pruhu na dálnici, mělo z prozatím přesně nezjištěných příčin dostat smyk a narazit do středových betonových svodidel, která prorazilo. Vozidlo začalo po nárazu hořet.  Po nárazu části betonových svodidel dopadly na protisměrné jízdní pruhy dálnice D1, ve směru z Olomouce na Ostravu. V tu dobu zde projíždělo osobní vozidlo se dvoučlennou osádkou. Řidič měl na vzniklou situaci reagovat tak, že začal okamžitě intenzivně brzdit, přesto do částí betonových svodidel narazil," doplnila policejní mluvčí Irena Urbánková s tím, že řidič z cisterny stačil vystoupit, posádce osobního auta se nic nestalo. Alkohol byl jak u řidiče osobního vozidla, tak u řidiče nákladního vozidla vyloučen orientačními dechovými zkouškami. Přesné příčiny havárie, její okolnosti a souvislosti, stejně jako výše vzniklé škody jsou v šetření.

"Řidič nákladního vozidla může hovořit o velkém štěstí, z dopravní nehody vyvázl bez zranění. V místě nehody bude nutné provést úpravu středových betonových hrazení a také celkový úklid pro opětovné bezpečné zprovoznění dopravy ve všech jízdních směrech," konstatoval Hošák. Po dopravní nehodě byl provoz v úseku od Olomouce směr Ostrava zcela neprůjezdný, v opačném směru částečně s pomocí bezpečnostních světelných opatření omezen.

Přesné příčiny havárie, její okolnosti a souvislosti, stejně jako výše vzniklé škody jsou v šetření. (ber)

 

Poslat nový komentář