Trápí vás tik v oku, křeče, píchání v boku. Víme, které potraviny uleví

Trápí vás tik v oku, křeče, píchání v boku. Víme, které potraviny uleví
Ilustrační foto pixabay.com

Nedostatek hořčíku je v našem těle důvodem pro mnohé zdravotní obtíže V noci vás budí křeče nohou, přes den vás rozčiluje cukající oko a hned po probuzení se cítíte vyčerpaní a bez energie. Poznáváte se v tom? Pak vás pravděpodobně trápí nedostatek hořčíku. Zjistěte, jak se jeho deficit v těle projevuje a jak jej nejlépe doplnit.

Hořčík je naší nepostradatelnou součástí. Někdy bývá právem označován jako „prvek života“. Jeho nedostatek se v našem těle může projevovat mnoha nepříjemnými i závažnými způsoby.

Nejčastější projevy nedostatku hořčíku

Únava a ztráta energie – hořčík v našem těle pomáhá cukrům vstřebávat se do buněk, čímž získáváme potřebnou energii. Výrazně také buňkám pomáhá v jejich okysličování. Pokud ho nemáme dostatek, nemohou správně fungovat ani tyto procesy.

Křeče v nohách – pronikavými a bolestivými křečemi naše dělo doslova volá po doplnění hořčíku, ať už během noci, při protažení nebo sportu. Častým příznakem je také tzv. syndrom neklidných nohou.

Píchání v boku při běhání – sotva se rozběhnete, začne vás píchat v boku? Na vině je opět chybějící hořčík, který nemůže dostatečně podporovat okysličování buněk ve spodní části trupu.

Nervozita, podráždění – hořčíkový deficit se podepisuje i na našem psychickém zdraví. Hořčík potřebujeme pro normální činnost nervové soustavy, dokáže nás uvolnit. Pokud jsme ve stresu, naše dělo dokonce hořčík spotřebovává několikanásobně rychleji, než když jsme v klidu. O to víc jej v takových chvílích potřebujeme doplnit.

Mezi další příznaky chybějícího hořčíku patří: vysoký či naopak nízký krevní tlak, bolesti hlavy a migrény, bolesti zad, problémy spojené s trávením, poruchy spánku, zhoršená paměť, brnění končetin i srdeční arytmie.

Nedostatek hořčíku způsobuje únavu, ztrátu energie, nervozitu i bolesti hlavy a migrény

Nejlepší zdroj hořčíku. Kakao a ořechy

Doporučená denní dávka hořčíku, kterou by měl dospělý člověk přijmout, se pohybuje kolem 350 mg. Pro představu, 100 g banánů obsahuje 27 mg hořčíku, u kakaového prášku (bez přidaného cukru) je to 207 mg a u špenátu 80 mg. Nejvíce hořčíku potom obsahují ořechy – ve 100 g mandlí najdete 275 mg hořčíku a ve stejném množství para ořechů se ho ukrývá až 377 mg.

Podívejte se na přehled potravin s nejvyšším obsahem hořčíku:

ovoce – datle, fíky, banány, grapefruity, sušené meruňky a lesní plody (jahody, ostružiny, maliny, borůvky)

zelenina – artyčoky, brokolice, špenát, saláty, květák, brokolice, avokádo

luštěniny – fazole, sójové boby, hrách, čočka

ryby – candát, treska, tuňák, losos

obiloviny a cereálie – mouka (celozrnná, pšeničná, kukuřičná), pohanka, ovesné otruby, bulgur, kukuřičné lupínky

ořechy a semínka – mandle, kešu, para ořechy, piniové oříšky, buráky, dýňová semínka

kakao, čokoláda s vysokým obsahem kakaa

Ořechy jsou nejvýznamnějším zdrojem hořčíku, proto se doporučuje konzumovat alespoň hrst ořechů denně

Důvodem chybějícího hořčíku v těle nemusí být pouze jeho nedostatečný příjem. Mnohé potraviny přichází v současné době o významný obsah hořčíku kvůli nekvalitním zemědělským půdám nebo kvůli nešetrnému průmyslovému zpracování. Často je na vině nesprávná životospráva a nadměrná konzumace potravin, které obsahují látky zamezující vstřebávání hořčíku do organismu. Mezi takové potraviny patří například bílé pečivo, tučná a sladká jídla, uzeniny nebo alkohol. (red)

Poslat nový komentář