Podběl lékařský. Jarní zlato na kašel

Podběl lékařský. Jarní zlato na kašel
Ilustrační foto pixabay.com

Podběl lékařský pomáhá při kašli, onemocněních horních cest dýchacích, má protizánětlivé účinky. Sbírat ho můžete časně zjara – je to první bylinka, kterou si můžete nasušit. Najdete ho nejčastěji na holých stráních, štěrkových pláccích a rumištích, kde svítí na dálku. Má nejradši hutnou jílovitou půdu.

Podběl lékařský kvete od března do dubna a v této době květy také sbíráme. Polorozevřené květy sušíme v tmavé místnosti ideálně na sítu, aby měl zespodu přístup vzduch. Pokud použijeme sušičku, sušíme maximálně na 40°. Současně s odkvétajícími květy se začnou klubat první listy. Ty můžeme sbírat od června do července. Čerstvými listy můžete ochutit třeba salát.

Podběl lékařský využijete hlavně přes zimu, kdy řádí virózy. Pomáhá při nachlazení, kašli nebo rýmě, protože přispívá k normální funkci horních dýchacích cest. Z toho důvodu je podběl dobrý i pro astmatiky. Rovněž je vhodný, pokud potřebujeme posílit imunitu organismu.  Podbělový čaj můžete využít také v boji s jarní únavou.

Podběl lékařský ale neužívejte dlouhodobě. Obsahuje totiž malé množství škodlivých alkaloidů, které by mohly tělu z dlouhodobého hlediska uškodit. Proto by podběl neměly užívat děti, kojící maminky a těhotné ženy.

Listy podbělu lékařského mají různé možnosti využití. Výborně se hodí na zábaly, ale připravit si můžete i čaj nebo odvar. Pro podporu léčby plicních a průduškových onemocnění si můžete připravit obklady na prsa. Z listů můžete připravit i podbělový sirup, který podporuje odkašlávání. Pokud listy krátce povaříte a přiložíte na pásový opar, můžete urychlit jeho hojení. (ber)

Poslat nový komentář