Pochutnejte si na plevelech. Pampeliška lékařská

Pochutnejte si na plevelech. Pampeliška lékařská
ilustrační foto pixabay.com

Pampeliška má ráda společnost lidských sídel. Roste hojně na smetištích, u domů a chodníků, na loukách, v zahradách, roste především na půdách bohatých na živiny. Vyskytuje se od nížin až do hor. Vyčistíte si hlavu, cévy i střeva, z pampelišky využijete každý kousek. Čerstvé listy pampelišky jsou na jaře zásobárnou vitamínů, minerálů a stopových prvků. Sbírány jsou kořen či nať s kořenem, a to před rozkvětem, v době květu jsou potom používány i listy a květy.  Z pampelišek můžete připravit med, sirup, salát a také je naložit jako kapary.

Pampeliškový salát je ideální připravit z pampelišek, které ještě nekvetly, protože listy jsou pak chutnější. Smíchejte dva díly pampeliškových listů se stejným dílem baby špenátu nebo kopřivy, jedním dílem naklíčené červené čočky a nasucho opečenými vlašskými ořechy. Posypte šesti nadrobno nasekanými ředkvičkami, zalijte bílým jogurtem, pokapejte citronem a posypte petrželkou nebo medvědím česnekem.

Pampeliškové kapary

Pampelišková poupata omyjeme, po vrstvách pěchujeme do nádoby a přiměřeně prosypáváme solí. Lehce zasypeme i hořčičným semínkem a zalijeme horkým octem. Zavíčkujeme a necháme několik dní uležet. Podáváme jako kapary pravé. Do salátů, do omáček, k pizze, těstovinám… (ber)

Poslat nový komentář