byliny

Rukola. Listy plné vitamínů

ilustrační foto pixabay

Rukola je v českých kuchyních stále spíše vzácností, ale její popularita pomalu roste. Tato listová zelenina má neopakovatelnou chuť a zpestří nejen saláty či těstoviny, ale i masová jídla. Obsahuje spoustu vitamínů, například vitamín C a betakaroten, a to více, než jiné listové zeleniny.

Rukola je součástí tradičních jídel v Itálii, Řecku a Francii. Přesto, že její domovinou jsou subtropy, je poměrně přizpůsobivá a tak ji lze pěstovat i u nás. Vzrostlá rostlina připomíná řepku olejku s bílými květy, brzy po vyklíčení můžeme sklízet šťavnaté lístky. Lístky rukoly je možné otrhávat průběžně od jara do podzimu, stačí je pouze opláchnout a můžeme je ihned konzumovat, podobají se listům pampelišky, ale jsou užší a delší.

Kurkuma. Koření proti choření

ilustrační foto pixabay.com

Kurkuma je jednou z nejlepších bylin pro zdravou funkci imunitního systému. Skvělou pověst byliny si udržela po staletí a je vysoce ceněna pro své protinádorové a antibiotické působení. Kurkuma je jednou z nejlepších bylin pro zdravou funkci imunitního systému. Skvělou pověst byliny si udržela po staletí a je vysoce ceněna pro své protinádorové a antibiotické působení.

Kurkumu, pocházející z Asie, řadíme mezi zázvorovité. Stejně jakou u zázvoru, z kurkumy využíváme její oddenek. Její zdraví prospěšné účinky jsou známy již přes 2 tisíce let a vycházejí z prastarých textů ayurvédy. Kurkuma se těší velké oblibě nejen v Indii, ale také Číně, Thajsku, Peru a dalších zemích.

Kurkuma je koření charakteristicky žluté barvy, které se používá především v indické, thajské a perské kuchyni. Z kurkumy je cenná především hlavní aktivní složka, flavonoid kurkumin.

Kardamon. Voňavé afrodisiakum

ilustrační foto korenikralu.cz

Kardamom, charakteristický svou božsky smyslnou vůní, patří do stejné čeledi jako zázvor. Povzbuzuje mysl a zbystřuje smysly. Již dlouho je považován za afrodiziakum, částečně díky své neodolatelné vůni. V ájurvédské medicíně je kardamom považován za jednu z nejvíce prospěšných bylin na podporu trávení. Často se také díky své schopnosti uzdravovat katar dýchacích cest přidává do směsí na léčení plic.

Latinský název zní Elettaria Cardamomum a původem je z tropických pralesů Kardamomských hor v pohoří Ghat při jihozápadním pobřeží Indie. Nyní se pěstuje především na Cejlonu. Je to stále zelená rostlina, dosahující výšky 2 až 4 metry, s kopinatými a řapíkatými listy, kvete žlutými květy ve tvaru hroznů. Patří mezi příbuzné zázvoru.

Bobkový list. Běžné koření s mnoha léčivými účinky

ilustrační foto ber

Vavřín vznešený alias koření bobkový list je dekorativní stálezelený keřík, který v bytě, na balkoně či na zahradě udělá spoustu parády. A ještě lepší je, že tak budeme mít pořád při ruce zázračné koření s mnoha léčivými účinky.

Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně, nesmí chybět ve svíčkové, nakládané zelenině nebo v luštěninách.

Umí ale i léčit. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, vitaminy A, B, C či kyselinu listovou, z minerálů vápník, selen, měď, zinek, železo, hořčík a draslík.

Zázrak jménem kustovnice čínská

ilustrační foto pixabay.com

Červené plody kustovnice čínské zvané také Goji jsou doslova nabité aktivními látkami, které mají příznivý vliv na celou řadu pochodů v našem organismu. Kromě toho jsou velice prospěšné i z nutričního hlediska, neboť obsahují důležité minerály, vitamíny, aminokyseliny, stopové prvky a polysacharidy. Dalo by se tedy říct, že se jedná o superpotravinu, která nemá vzhledem k množství zastoupených aktivních látek obdoby.

Kustovnice je keř dorůstající až do výšky 2 metrů. Její listy mají mandlovitý tvar a květ připomíná nafialovělý kalich s několika korunními cípy. Plody zvané goji mají formu jasně červených bobulí podlouhlého tvaru, které mohou být až 2 centimetry velké. Mohli bychom je s trochou kreativity vzhledově přirovnat k našemu šípku. Pro růst kustovnice čínské je důležité prostorné místo s dostatkem slunečního svitu. Původem totiž pochází z horských svahů v Číně a Japonsku. Nejedná se ale o na pěstování náročnou rostlinu, takže se pro účely sběru pěstuje prakticky po celém světě.

Aloe vera má výborné účinky. A rozmanité použití

ilustrační foto pixabay.com

Aloe vera je díky svým lékařským účinkům známá po tisíce let a její věhlas se brzy rozšířil do celého světa. Listy Aloe obsahují šťávu, připomínající průhledný gel, který obsahuje nespočet důležitých aminokyselin, minerálů, vitamínů a tím příznivě ovlivňují lidské zdraví. Mají také hydratační, detoxikační, antioxidantní, hojivé a protizánětlivé účinky.

Aloe vera obsahuje:

- vitamíny řady B (B2, B3, B5, B6, B12), vitamin C, vitamin E a A

- minerální látky: vápník, chrom, mangan, hořčík, zinek, sodík, draslík, měď

- enzymy, které napomáhají trávení

- saponiny, které mají silné antibakteriální účinky

- aminokyseliny, které v organismu plní funkci stavebních prvků proteinů

- polysacharidy, které stimulují a zlepšují činnost imunitního systému

Nejdůležitější a nejzdravější částí rostliny je dužina se šťávou, která obsahuje přes 200 aktivních, zdraví prospěšných látek.

Křen. Vitamínová bomba, která podporuje imunitu i trávení

ilustrační foto byliny.cz

Ačkoli většina z nás konzumuje křen jen příležitostně, měl by v jídelníčku figurovat častěji. Má totiž řadu zdravotních benefitů a funguje jako přírodní antibiotikum.

Křen selský, přezdívaný též český ženšen, je vysoká bylina, jejíž kořen je známý pro svou štiplavou chuť a vůni. Pro tyto vlastnosti ho pro léčbu rýmy a chřipky užívali už naši předkové.

Křenu jsou také připisovány pozitivní účinky na imunitní systém, díky obsaženému vitaminu C, který zároveň podporuje normální funkci nervové soustavy a dále má schopnost tlumit známky únavy a vyčerpání. Nelze opominout i množství obsažených minerálů od železa, hořčíku, draslíku, vápníku až po fosfor.

Rýmovník. První pomoc při rýmě, po holení i proti komárům

ilustrační foto ber

Nenápadnou rostlinu se rozhodně vyplatí mít doma. Daří se jí na každém okenním parapetu a je vždy připravena pomoci vám od spousty zdravotních neduhů. Na první pohled vám možná připomene hluchavku. Není divu, je to také její vzdálený příbuzný. Jen co se však kolem rostliny nachomýtnete, a snad se jí nemusíte ani dotknout, zaručeně jí od jakékoliv jiné poznáte.

Začne vydávat jemně mentolovou, lehounce kořeněnou vůni. Pokud vezmete jeden lístek do ruky, promnete ho mezi prsty a zblízka přičichnete, pěkně vám protáhne dýchací cesty.

Rýmovník se dá použít téměř jakkoliv, začerstva i tepelně upravený. Jako medicína i jako koření pro dochucení jídel.

Vanilka. Orchidej, jejíž lusky léčí kůži, únavu i nespavost

ilustrační foto pixabay

Vanilka má nejen bohatou a zajímavou historii, ale i výrobu samotného konečného koření. Jedná se o orchidej Vanilla planifolia (lat. planifolia = plocholistá), jejíž složitě zpracovávané lusky jsou hned po šafránu druhým nejdražším kořením na světě.

Vanilka má antimykotické vlastnosti, pomáhá tedy k léčení plísní a houbových onemocnění. Často se tedy používá k léčbě kožních problémů, jako jsou ekzémy a dermatitidy. Působí příznivě také při zánětlivých onemocněních.

Výborně působí proti únavě, uklidňuje nervy, působí také jako afrodisiakum – vůně vanilky úzce souvisí s lidskými feromony, protože zvyšuje erotickou přitažlivost. V současné době je vanilka využívána jako afrodiziakum. Vanilka taky povzbuzuje mozkovou činnost, působí proti horečce a povzbuzuje vlastně i celé tělo.

Chilli papričky. Povzbuzují srdce, pomáhají hubnout a dělají nás šťastnými

ilustrační foto pixabay

I zima může být pěkně žhavá. Hlavně když si pochutnáte na chilli papričkách. Obsahují látku capsaicin, která povzbuzuje krevní oběh. Takže vám bude pěkně horko.

Na světě existují tisíce druhů pálivých paprik, jejich síla je určována podle takzvaných Scovilleho jednotek. Kromě toho, že dokážou neobyčejně zvýraznit chuť jídla, mají také pozitivní dopad na organismus - zrychlují metabolismus, zlepšují imunitu, podporují krevní cirkulaci, tlumí chronickou bolest. Některé vědecké studie navíc tvrdí, že by kapsaicin, hlavní složka pálivých papriček, mohl také pomoci v boji s některými druhy rakoviny.