byliny

Brambory si poradí i s péčí o pleť

ilustrační foto pixabay

Brambory většina z nás řadí do svého jídelníčku poměrně pravidelně. A to, že je jíme často, je dobře, mají totiž pozitivní přínos pro naše zdraví. Obsahují velké množství živin a pozitivních látek, jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínu C, B1, B2, B6, B9 a řady dalších prvků, které jsou nezbytnou součástí stravy a hrají velkou roli v udržování zdravého lidského těla.

Brambory mimo jiné obsahují také fenolické sloučeniny, které mají schopnost pomáhat s prevencí proti rakovině. Navíc pomáhají správné činnosti srdce a snižují také riziko hypertenze. Pokud tak brambory konzumujete jen v malé míře, možná je na čase to změnit. Brambory jsou potravina bohatá na sacharidy, která poskytuje energii a zároveň má jen malý obsah tuku.  

Opičí máslo nemá s opicemi nic společného. Vyzkoušejte lahůdku!

ilustrační foto pixabay

Opičí máslo zní všelijak, ale  s opicí má společného asi tolik, jako koňská mast s koněm nebo psí sádlo se psem. Oblibu si získalo především ve Spojených státech amerických, ale objevují ho i Češi.

Kouzlo opičího másla je v ingrediencích. Díky použitým banánům (odkud adjektivum „opičí“ v názvu) trochu připomíná zmrzlinu banana split, díky ananasu a kokosu zase nealkoholický koktejl Piña Colada. Můžete ho namazat na chleba, dát dětem jako svačinku nebo si s ním ozdobit jogurt či kaši na snídani.

Na opičí máslo budete potřebovat 4 zralé banány, plechovku ananasu, čtvrt šálku strouhaného kokosu, 2 šálky cukru a 3 polévkové lžíce citronové šťávy. U ananasu z plechovky použijte i šťávu, hraje také důležitou roli v ochucení.

Citron v domácnosti. Dezinfikuje, zbaví nečistot i vodního kamene

ilustrační foto pixabay

Nechce se vám utrácet za drahé čisticí prostředky, které jsou navíc plné chemie? Levnější a šetrnější variantu, po níž bude váš domov zářit čistotou a ještě krásně vonět, máte v kuchyni. Tím pokladem je obyčejný citron. Kromě zdraví prospěšných vitamínů a minerálů totiž obsahuje také velké množství přírodních kyselin, které mají díky nízkému pH dezinfekční, antibakteriální, deodorační i bělicí účinky.

Poradíme vám několik způsobů použití tohoto citrusu, díky kterým bude úklid domácnosti hračka.

Vaše bílé prádlo už zrovna nezáří a začíná šednout? Stačí, když jej v pračce polijete hrnkem citronové šťávy a vyperete běžným způsobem. Případně do hrnce s vodou nakrájejte citron, přiveďte k varu, ponořte do něj prádlo a odstavte. Nechte hodinu máčet a látky budou jako nové.

Sbírejte kaštany, jsou zázračné! Stačí je dát pod polštář

ilustrační foto pixabay

Podzim má většina z nás už od dětství spojený se sběrem kaštanů, ze kterých malé děti umí vytvořit nejrůznější zvířátka a postavičky. Kaštany ale umí ulevit od bolesti nebo vás zbaví otravné rýmy. Ač většina z nás používá slovo kaštan, ve skutečnosti se jedná o strom jírovec maďal (Aesculus hippocastanum). Jeho název však zlidověl a již naše prababičky mu neřekly jinak než koňský či divoký kaštan.

V lidovém léčitelství se zpracovávala jeho kůra, listy, květy a také semena – kaštany. Odtud také vznikl název pro oblíbené koňské masti, které ulevují od bolesti kloubů a zad.

Recepty z šípku. Vyzkoušejme sirup nebo čaj

ilustrační foto ber

Sběr šípků pomalu začíná. Vyzkoušejme vitaminový plod podzimu využít třeba proti nachlazení či zánětu v těle. Plody růže šípkové totiž obsahují velké množství flavonoidů, vitamínů C, B, K, karotenu, fosforu, vápníku, draslíku nebo třeba hořčíku.

Šípkové plody mají ohromující účinky právě při zánětech močových cest a ledvin. Stačí si pravidelně dopřát šípkový čaj nebo sirup, které můžete při potížích pravidelně užívat. Složení šípku je protizánětlivé, má močopudné účinky, a ještě čistí krev – proto se vám brzy výrazně uleví. Nezapomeňte tedy každý podzim sbírat šípek. Můžete si jej usušit a využít tehdy, když je potřeba.

Plané ovoce plné zdraví. Dejte si jeřabiny

ilustrační foto ber

Jeřabiny jsou malé oranžovočervené plody plné látek, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. V kuchyni a k léčbě zdravotních problémů je však využívá málokdo. Poznejte pozapomenutý lék našich babiček, na který ve volné přírodě narazíte téměř na každém kroku.

Rod jeřáb zahrnuje zhruba 100 až 200 druhů. Na našem území se však nejčastěji setkáte s jeřábem ptačím, jehož plody jsou vítanou potravou pro ptactvo, a jeřábem sladkoplodým, který byl vyšlechtěný z jeřábu ptačího a který má na rozdíl od planého jeřábu méně trpké plody, které lze jíst v malém množství i v čerstvém stavu.

Další laskomina. Cuketový tatarák

ilustrační foto pixabay.com

Receptů z cukety není nikdy dost. Dnes máte možnost si vyzkoušet tatarák. Pochutnají si na něm i milovníci masa.

Potřebujeme: 1 velká cuketa, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, olivový olej, 2 lžičky rajčatového protlaku (nebo kečupu), 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička sójové omáčky, sůl a pepř na dochucení, krajíce chleba a česnek na topinky. Ingredience můžete přidávat dle svých chutí.

Dnes chuťovka. Cuketový chlebový koláč

ilustrační foto apetitonline.cz

Slaný cuketový super koláč můžete upéct, aniž byste museli připravovat nebo kupovat těsto.

Potřebujete vejce 4 ks, smetana ke šlehání 100 g, chleba bílý 16 plátků italský nebo 32 plátků ciabatty, cuketa 500 g nastrouhaná nahrubo, olivový olej panenský 5 PL, parmazán 80 g strouhaný, sýr ementál 30 g strouhaný, strouhanka 2 PL čerstvá, bylinky 2 PL čerstvé, sekané, druh podle chuti, rajče 2 ks nakrájená na plátky, pepř čerstvě mletý, sůl mořská.

Nakládané houby. Dnes v octě

ilustrační foto pixabay

Houbařská sezona je v plném proudu. Domů se s plným košíkem vrací nejen ta největší houbařská esa, ale prakticky každý, kdo si udělá byť jen krátkou procházku do lesa. Jídelníčky mnohých z nás jsou v dnešních dnech plné hub a my poradíme, jak je zpracovat, aby co vydržely co nejdéle. Zamrazit či usušit houby umí snad každý, my vám ukážeme, že jdou i nakládat, třeba do soli, octa či vlastní šťávy. Dnes tedy ocet.

Nakládání hub do octa je v České republice poměrně oblíbené a pojí se s ním dlouholetá tradice. Tento způsob skladování využívaly již naše babičky, a tak není divu, že co houbař, to jiná receptura na přípravu nálevu. Výsledná chuť se nicméně mění nejen na základě poměru a druhu použitého koření, ale především podle skladby hub. Všeobecně se má za to, že nejlepší směs pro nakládání se skládá z rozmanitých druhů hub s výjimkou žampionů. Ty si vždy zaslouží samostatnou skleničku a jemný nálev.

Nakládané houby. Dnes ve vlastní šťávě

ilustrační foto Jana Dorazilová

Houbařská sezona je v plném proudu. Domů se s plným košíkem vrací nejen ta největší houbařská esa, ale prakticky každý, kdo si udělá byť jen krátkou procházku do lesa. Jídelníčky mnohých z nás jsou v dnešních dnech plné hub a my poradíme, jak je zpracovat, aby co vydržely co nejdéle. Zamrazit či usušit houby umí snad každý, my vám ukážeme, že jdou i nakládat, třeba do soli, octa či  vlastní šťávy. Dnes tedy ve vlastní šťávě.

Šťavnaté houbičky, které se hodí k jakémukoliv jídlu, snadno připravíte jen za pomoci vyvařené šťávy z nich. Stačí je očištěné pokrájet, podusit, osolit a naplnit jimi uzavíratelné sklenice. A na závěr je nezapomeňte zalít vydušenou houbovou šťávou, zavíčkovat a hodinu vařit ve vodní lázni. (red)