Pochutnejte si na plevelech. Ptačinec žabinec

Pochutnejte si na plevelech. Ptačinec žabinec
Foto ber

Ptačinec žabinec, plevel s neuvěřitelnou vitalitou a s pověstí nezničitelného vetřelce, je chutnou zeleninou. Má velmi jemnou nasládlou chuť, která připomíná mladé hrachové lusky nebo možná ještě víc mladou kukuřici. S tímto chuťovým valérem je třeba počítat při kombinaci s jinými druhy potravin. Po žabinci lze sáhnout například v době, kdy trh neoplývá čerstvou zeleninou. Krom dobré chuti se na žabinci cení obsah nerostných látek, které jdou člověku k duhu.

Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec je asi nejrozšířenější plevel. Žabinec najdeme všude, na polích, ve vinicích, ve volné přírodě. Naštěstí je to bylina chutná, navíc má vysoký obsah vitaminu A a vitaminu C. Dále obsahuje draslík, zinek, fosfor, hořčík a měď, kyselinu křemičitou, éterické oleje a slizové látky, tanin, saponiny, třísloviny.  Ptačinec žabinec se užívá vnitřně (přímo se pojídá, vaří nebo se z něj lisuje šťáva), nebo i zevně (na obklady při kožních neduzích – mykózy, akné, kopřivka, lupénka, ekzémy…).

 Vnitřně je žabinec močopudný, rozpouští tuhé hleny z dýchacích cest (usnadňuje vykašlávání), zmírňuje revmatické potíže. Říká se, že čistí tělo a detoxikuje.

Žabinec je chutný za syrova (do salátů nebo jako posyp namazaného pečiva) i jako přídavek do tepelně upravovaných jídel: do jarních polévek, vaječných omelet, do zeleninových ragú a podobně. Nejchutnější je nať i s poupaty nebo květy, odstřižená asi deset centimetrů od vrcholů rostlin (spodní části nejsou tak jemné a křehké a někdy na nich ulpívá zemina).

Žabinec nutričně, chuťově i vizuálně prospěje každé polévce. Lze jej přidat do masového i zeleninového vývaru (spolu s další zeleninou a jarními bylinami) nebo do zahuštěných polévek (bramborová polévka, bílá zeleninová, polévky luštěninové…). Vypraný žabinec nasekejte a do polévky dejte asi pět minut před dokončením, aby se moc nerozvařil.

Žabinec poslouží k odlehčení vaječných pokrmu. Pokrm je také vzhlednější, jinak chutná, a rovněž můžeme mít pocit, že jsme udělali něco pro zdraví. Drobně posekaný lze například přimíchat do rozšlehaných vajec, ze kterých usmažíte malé omeletky, podobně ho můžete přidat do těsta na polévkový svítek. Chutná i v zapékaných těstovinách či bramborách, kde nahradí mladý hrášek. (ber)

Poslat nový komentář