recepty

Rýže. Jídlo i pomocník v domácnosti

ilustrační foto pixabay.com

Rýže je jednou z nejoblíbenějších příloh. Používá se k masu a omáčkám, dá se z ní ale udělat také rizoto nebo se dá konzumovat na sladko. V domácnosti je ale mnoho dalších způsobů, jak rýži využít. A nemluvíme zrovna o tom, v jakém podání si ji dáte k obědu.

Pokud se snažíte umýt skleněné láhve, ale přes úzké hrdlo se do nich nemůžete dostat houbičkou ani kartáčkem, rýže vám může pomoci. Stačí několik lžic suché rýže nasypat do lahve, přidat vodu a jar a pořádně vším protřepat. Zrnka rýže odstraní nečistoty z boků i dna láhve.

Podobně pak může rýže pomoci i v dalších místech, kam se při mytí nádobí nedostanete. Můžete ji například dát do mlýnku na kávu nebo i do mlýnku na maso, které vyčistí na jedničku.

Nahraďte drahá vajíčka. Banánem i tofu

Ilustrační foto pixabay.com

Vajíčka jsou v České republice čím dál dražším zbožím, nejen kvůli stále rostoucím nákladům na chov nosnic, ale také kvůli ptačí chřipce. Měli bychom se proto naučit pracovat s jejich náhražkami.

Například při pečení je totiž hlavním úkolem vajíček udržet těsto pohromadě. Zároveň pomáhají částečně těstu nakynout. Tuto schopnost má ale více potravin, které mohou nahradit vajíčko.

Patří k nim například banán. Ten stačí rozmačkat a přidat do receptu místo vejce. Těsto se spojí úplně stejně, jen je třeba počítat s tím, že bude mít dezert pak mírně banánovou chuť.

Báječná cibule. Součást mnoha jídel snižuje horečku, prospívá květinám a vyleští okna

Ilustrační foto pixabay.com

Cibule patří mezi tzv. přírodní antibiotika, umí nás podpořit při řadě zdravotních obtíží a mnohým pomáhá i předcházet. Obsahuje hodně vitamínů, minerálů, stopových prvků, a dokonce éterické oleje. Kromě jídel a podpory zdraví je i zdatným pomocníkem v domácnosti.

Účinky cibule

Posiluje imunitní systém – obsahuje řadu pro tělo velmi důležitých látek – vitamíny C, B, E, kyselinu listovou či stopové prvky jako zinek, hořčík, fosfor, sodík, draslík nebo železo.

Pomocník při nachlazení – snižuje teplotu a odhleňuje – vyrobte si cibulový sirup.

Pomáhá odkašlávat – šťávu z cibule smíchejte s medem a po lžičkách užívejte během dne (cca po dvou hodinách).

Pikantní cuketová pomazánka na topinky

Ilustrační foto delfi.lv

Cuketu si můžete vychutnat i v zimě či na jaře. Stačí ji zavařit a využít jako pomazánku na topinky.

Potřebujeme 2 kg cukety (oloupané, vydlabané a nahrubo nastrouhané), 500 g cibule, 100 g sádla, 4 lžíce sojové omáčky, 4 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce sladké papriky, 2 lžičky soli, 1 lžička pálivé papriky (milovníci pikantního mohou nahradit mletými chilli papričkami), 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce worchesterové omáčky, 1 lžička kari koření.

Vitamínová bomba podzimu. Dejte si rakytník

Foto ber

Rakytník řešetlákový je nazývaný také sibiřský zázrak, jelikož pochází z Ruska. Jedná se o keřovitý strom, který dorůstá do výšky kolem 6 metrů a plodí malé bobulovité plody oranžové barvy.

Nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek mají bobule v době dozrávání, od srpna do října. Bobule obsahují také alkaloid hipophein, který se v lidském těle mění na serotonin, což je hormon, jehož hladina výrazně ovlivňuje duševní rozpoložení, brání rozvoji deprese a někdy se mu přezdívá „hormon štěstí“.  Najdete v nich také vitamín C, a to až 10x víc než u pomeranče, vitamíny A, B, D, F, K, karoten, flavonoidy, minerály, cholin a betain, kyselinu jablečnou a vinnou.

Dnes chuťovka. Cuketový chlebový koláč

ilustrační foto apetitonline.cz

Slaný cuketový super koláč můžete upéct, aniž byste museli připravovat nebo kupovat těsto.

Potřebujete vejce 4 ks, smetana ke šlehání 100 g, chleba bílý 16 plátků italský nebo 32 plátků ciabatty, cuketa 500 g nastrouhaná nahrubo, olivový olej panenský 5 PL, parmazán 80 g strouhaný, sýr ementál 30 g strouhaný, strouhanka 2 PL čerstvá, bylinky 2 PL čerstvé, sekané, druh podle chuti, rajče 2 ks nakrájená na plátky, pepř čerstvě mletý, sůl mořská.

Nakládané houby. Dnes ve vlastní šťávě

ilustrační foto Jana Dorazilová

Houbařská sezona je v plném proudu. Domů se s plným košíkem vrací nejen ta největší houbařská esa, ale prakticky každý, kdo si udělá byť jen krátkou procházku do lesa. Jídelníčky mnohých z nás jsou v dnešních dnech plné hub a my poradíme, jak je zpracovat, aby co vydržely co nejdéle. Zamrazit či usušit houby umí snad každý, my vám ukážeme, že jdou i nakládat, třeba do soli, octa či  vlastní šťávy. Dnes tedy ve vlastní šťávě.

Šťavnaté houbičky, které se hodí k jakémukoliv jídlu, snadno připravíte jen za pomoci vyvařené šťávy z nich. Stačí je očištěné pokrájet, podusit, osolit a naplnit jimi uzavíratelné sklenice. A na závěr je nezapomeňte zalít vydušenou houbovou šťávou, zavíčkovat a hodinu vařit ve vodní lázni. (red) 

Nakládané houby. Dnes v soli

ilustrační foto

Houbařská sezona je v plném proudu. Domů se s plným košíkem vrací nejen ta největší houbařská esa, ale prakticky každý, kdo si udělá byť jen krátkou procházku do lesa. Jídelníčky mnohých z nás jsou v dnešních dnech plné hub a my poradíme, jak je zpracovat, aby co vydržely co nejdéle. Zamrazit či usušit houby umí snad každý, my vám ukážeme, že jdou i nakládat, třeba do soli, octa či vlastní šťávy. Dnes tedy sůl.

Méně známý způsob zpracování hub spočívá v jejich ukládání do soli. Přitom je celá příprava velice jednoduchá a zaručí, že houby vydrží až půl roku. Nejdříve je pokrájejte na menší kousky a nechte proschnout na slunci nebo v troubě. Na 1 kilogram hub budete potřebovat 10 dkg soli. Prosolené houby napěchujte do čistých, suchých sklenic a skladujte v chladu.

Před použitím je můžete namočit přes noc ve studené vodě, není to ovšem nutné. Houby do sebe totiž sůl překvapivě nenatáhnou, takže jen postačí, když z nich přebytečná zrnka zlehka otřete. (red)

Slaná cuketová buchta se sýrem a slaninou je rychlou pochoutkou

ilustrační foto taste.com

Tento recept je jednou z nejlepších variant, co lze s cuketou udělat. Upečte rychlou cuketovou buchtu, která je plná sýra, slaniny a krásně voní.

Potřebujete: 5 vajec, 150 g hladké mouky s trochou kypřícího prášku, 375 g strouhané cukety, 1 velká cibule, nakrájená najemno, 200 g slaniny, nakrájené na kousky, 1 hrnek strouhaného čedaru, 60 ml oleje.

Předehřejte troubu na 170 °C. Formu o velikosti 30 x 20 cm vymažte lehce olejem. Rozšlehejte vejce, poté přisypte mouku, přidejte cuketu, cibuli, slaninu, sýr a olej. Promíchejte v hladké těsto. Nalijte do připravené formy a pečte přibližně 30 minut. Dobrou chuť! (red)

 

Dnes grilované cukety. Ochutnejte

ilustrační apetitonline.cz

Dnes jsme připravili recept pro milovníky grilování. Dejte si cukety s česnekem. Klidně je připravte dopředu, po rozležení budou chutnat ještě líp.

Potřebujete: cuketa 6 ks střední, sůl, petrželka 2 svazky, česnek 3 stroužky, chilli paprička 1 ks menší, olivový olej 200 ml.

Cukety podélně nakrájejte na dlouhé plátky silné asi 5 mm. Posolte je a nechte vypotit. Pak je opláchněte, osušte, lehce potřete olivovým olejem a postupně ogrilujte. Mezitím nadrobno nasekejte petrželku, utřete česnek a vše smíchejte s olivovým olejem tak, aby vznikla řidší bylinková pasta.

Tou poté potírejte ještě horké cukety a skládejte je na sebe. Dejte chladit. Podávejte jako přílohu. (red)