recepty

Dnes chuťovka. Cuketový chlebový koláč

ilustrační foto apetitonline.cz

Slaný cuketový super koláč můžete upéct, aniž byste museli připravovat nebo kupovat těsto.

Potřebujete vejce 4 ks, smetana ke šlehání 100 g, chleba bílý 16 plátků italský nebo 32 plátků ciabatty, cuketa 500 g nastrouhaná nahrubo, olivový olej panenský 5 PL, parmazán 80 g strouhaný, sýr ementál 30 g strouhaný, strouhanka 2 PL čerstvá, bylinky 2 PL čerstvé, sekané, druh podle chuti, rajče 2 ks nakrájená na plátky, pepř čerstvě mletý, sůl mořská.

Nakládané houby. Dnes ve vlastní šťávě

ilustrační foto Jana Dorazilová

Houbařská sezona je v plném proudu. Domů se s plným košíkem vrací nejen ta největší houbařská esa, ale prakticky každý, kdo si udělá byť jen krátkou procházku do lesa. Jídelníčky mnohých z nás jsou v dnešních dnech plné hub a my poradíme, jak je zpracovat, aby co vydržely co nejdéle. Zamrazit či usušit houby umí snad každý, my vám ukážeme, že jdou i nakládat, třeba do soli, octa či  vlastní šťávy. Dnes tedy ve vlastní šťávě.

Šťavnaté houbičky, které se hodí k jakémukoliv jídlu, snadno připravíte jen za pomoci vyvařené šťávy z nich. Stačí je očištěné pokrájet, podusit, osolit a naplnit jimi uzavíratelné sklenice. A na závěr je nezapomeňte zalít vydušenou houbovou šťávou, zavíčkovat a hodinu vařit ve vodní lázni. (red) 

Nakládané houby. Dnes v soli

ilustrační foto

Houbařská sezona je v plném proudu. Domů se s plným košíkem vrací nejen ta největší houbařská esa, ale prakticky každý, kdo si udělá byť jen krátkou procházku do lesa. Jídelníčky mnohých z nás jsou v dnešních dnech plné hub a my poradíme, jak je zpracovat, aby co vydržely co nejdéle. Zamrazit či usušit houby umí snad každý, my vám ukážeme, že jdou i nakládat, třeba do soli, octa či vlastní šťávy. Dnes tedy sůl.

Méně známý způsob zpracování hub spočívá v jejich ukládání do soli. Přitom je celá příprava velice jednoduchá a zaručí, že houby vydrží až půl roku. Nejdříve je pokrájejte na menší kousky a nechte proschnout na slunci nebo v troubě. Na 1 kilogram hub budete potřebovat 10 dkg soli. Prosolené houby napěchujte do čistých, suchých sklenic a skladujte v chladu.

Před použitím je můžete namočit přes noc ve studené vodě, není to ovšem nutné. Houby do sebe totiž sůl překvapivě nenatáhnou, takže jen postačí, když z nich přebytečná zrnka zlehka otřete. (red)

Slaná cuketová buchta se sýrem a slaninou je rychlou pochoutkou

ilustrační foto taste.com

Tento recept je jednou z nejlepších variant, co lze s cuketou udělat. Upečte rychlou cuketovou buchtu, která je plná sýra, slaniny a krásně voní.

Potřebujete: 5 vajec, 150 g hladké mouky s trochou kypřícího prášku, 375 g strouhané cukety, 1 velká cibule, nakrájená najemno, 200 g slaniny, nakrájené na kousky, 1 hrnek strouhaného čedaru, 60 ml oleje.

Předehřejte troubu na 170 °C. Formu o velikosti 30 x 20 cm vymažte lehce olejem. Rozšlehejte vejce, poté přisypte mouku, přidejte cuketu, cibuli, slaninu, sýr a olej. Promíchejte v hladké těsto. Nalijte do připravené formy a pečte přibližně 30 minut. Dobrou chuť! (red)

 

Dnes grilované cukety. Ochutnejte

ilustrační apetitonline.cz

Dnes jsme připravili recept pro milovníky grilování. Dejte si cukety s česnekem. Klidně je připravte dopředu, po rozležení budou chutnat ještě líp.

Potřebujete: cuketa 6 ks střední, sůl, petrželka 2 svazky, česnek 3 stroužky, chilli paprička 1 ks menší, olivový olej 200 ml.

Cukety podélně nakrájejte na dlouhé plátky silné asi 5 mm. Posolte je a nechte vypotit. Pak je opláchněte, osušte, lehce potřete olivovým olejem a postupně ogrilujte. Mezitím nadrobno nasekejte petrželku, utřete česnek a vše smíchejte s olivovým olejem tak, aby vznikla řidší bylinková pasta.

Tou poté potírejte ještě horké cukety a skládejte je na sebe. Dejte chladit. Podávejte jako přílohu. (red)

Dnes nejen pro vegetariány. Cuketové hranolky s limetou, chilli a česnekem

Foto nejrecept.cz

Pokud vás plátky nebo kolečka nudí, nakrájejte cuketu na hranolky a zprudka opečte. Salsa z chilli papričky, česneku a limetové šťávy jim dodá příjemnou pikantnost. Hranolky můžete podávat jako nevšední předkrm, jako přílohu k masu či rybě i jako vegetariánský hlavní chod.

Potřebujeme mladé cukety 4 ks, olivový olej 2 lžíce, česnek 2 stroužky, sůl a čerstvě namletý pepř.

Na salsu pak šťáva z 1 limety, chilli paprička 1/2 ks, hladkolistá petržel nebo koriandr 1 hrst, olivový olej 2 lžíce.

Mladé cukety podélně pokrájejte na čtvrtiny a ty na menši špalíčky – hranolky o délce zhruba 7 cm. Dejte je do misky, zakapejte olivovým olejem a opepřete.

Oloupejte česnek, nakrájejte ho na malé kostičky, přidejte do misky a promíchejte. Cuketové špalíčky vyskládejte na gril nad přímé žároviště a grilujte je na středním ohni 4 minuty z každé strany.

Skvělý oběd. Cuketový guláš i pro masožravce

ilustrační foto receptyonline

Skvělý guláš z cukety, klobás, brambor, masitých paprik a dalších dobrot, podáváme s chlebem a zapíjíme dobře vychlazeným pivem.

Na čtyři porce potřebujeme cca 300 g mladé cukety, 250 g žampionů, 6 ks stroužků česneku, 4 ks nožičky pikantní paprikové klobásy, 4 ks menší rajčata (nebo 3 ks středně velká), 2 ks velké brambory, 1-2 ks chilli papričky nebo feferonky, 1 ks červené masité papriky, 1 ks žluté masité papriky, 1 ks větší cibule, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce sádla, 1 lžíce mleté sladké papriky (nejlépe maďarské nebo slovenské), 1 lžička mleté uzené papriky, lístky čerstvé majoránky, voda podle potřeby, čerstvě mletý pepř, sůl.

Rychlá letní cuketová kolečka

ilustrační foto nejrecepty.cz

Vynikající a chutné jídlo, které se hodí i jako příloha ke grilovanému masu, případně jako zdravý oběd, večeře nebo chutná svačinka.

Potřebujeme 2 ks menší cukety, 1 ks cibule, 1/2 ks mrkve, 100 g tvrdého sýru, 2 stroužky česneku, dle chuti kopr a petrželku, 1 lžíci zakysané smetany, 1 lžíci majonézy, dle chuti sůl a pepř.

Cuketu nakrájíme na kolečka a poklademe na plech s pečícím papírem. V druhé misce smícháme všechny ostatní suroviny - připravíme náplň, kterou naskládáme na každé kolečko.

Takto připravená kolečka dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut. Dobrou chuť. (ber)

Skvělá pochoutka. Cuketové sushi

ilustrační foto pixabay

Dnes přinášíme skvělý tip na odlehčenou verzi, kterou doma zvládne srolovat každý z vás. A bude nejen zdravá, ale i dobrá.

Potřebujeme 1 ks cuketa, 1 ks avokádo, 1 balení uzený losos, majonézu, tvaroh, libovolný dresink, pepř, sůl.

Začala sezóna cuket. Dejte si špagety

Ilustrační foto mycookingdiary.cz

Jak říkáme u nás doma, začala doba cuketová. Vyznačuje se otázkou, kterou slýcháme skoro denně – Nechceš cuketu? Chci, protože ji využiji do buchet, zelí, placek, či jako zahušťovalo. A před časem jsem objevila i špagety, jednoduché a rychlé letní jídlo.

Potřebujeme 1 cuketu, špetku soli, olej, česnek, cherry rajčata, hrst čerstvých bylinek, bazalkové pesto, olivy dle chuti, parmezán na posypání.