Dejte si s námi osvěžující kávové drinky
Venkovní teploty šplhají nahoru, slunce pálí a úměrně tomu stoupá i naše chuť na studené drinky. Pokud jste na takový drink dostali chuť, prozradíme vám pár tipů, jak ledové kávové osvěžení dotáhnout k dokonalosti.
Základem pro skvělou ledovou kávu, a nezáleží na tom, zda jde o kávu se zmrzlinou, ledové cappuccino nebo černou filtrovanou kávu s ledem, jsou vždy kvalitní kávová zrnka. Ideálně čerstvě upražená a namletá těsně před přípravou kávy a na hrubost, kterou daný způsob přípravy vyžaduje. Rozhodně ale nepodceňte ani přípravu ledu. Aby vám rozpouštějící se kostka neředila váš drink, je dobré do tvořítka na led místo vody nalít už hotovou kávu (ideálně stejného druhu) a nechat ji zamrazit.
Espresso s tonikem už tu pár letních sezon s námi je, postupně se ji učíme pít a stává se tak stále oblíbenější.
Letošní hit sociálních sítí Espresso&Orange
Budete potřebovat pomerančový džus, led a espresso. Do sklenice, ideálně na whiskey, nalijte zhruba 3–5 cm pod okraj pomerančový džus, přidejte pár kostek ledu a přilijte espresso. Vytvoří se vám dvě vrstvy. Drink můžete ještě ozdobit plátkem citronu.
Affogato
Pro milovníky kávy a zmrzliny je affogato jasná volba. Je to vlastně něco mezi ledovou kávou a dezertem. Někdy je těžké se rozhodnout, zda ho vypít nebo se do něj pustit lžičkou.
Budete potřebovat kopeček zmrzliny – ideální jsou ty smetanové s příchutí vanilky, ale chybu neuděláte ani s čokoládovou, kokosovou, oříškovou nebo třeba karamelovou a espresso. Do hrníčku naberte připravenou zmrzlinu, zalijte ji horkým espressem a máte hotovo.
Cold Brew/Cold Drip
Opět se jedná o spojení černé kávy a ledu, tentokrát to ale není žádná rychlovka. Příprava Cold Brew i Cold Dripu potřebuje čas. Oba tyto druhy studené kávy se připravují za studena různými filtračními metodami. Namletou kávu buď necháte ve studené vodě 12–24 hodin macerovat v lednici (cold brew), nebo přes namletá zrna necháte studenou vodu velmi pomalu, nejčastěji 12–48 hodin, překapávat (cold drip).
V domácím prostředí je jednodušší si připravit Cold Brew. Ve specializovaných obchodech s kávovým příslušenstvím jsou k dostání speciální kávovary, lahve nebo karafy na jeho přípravu. Pokud si ale nejste jistí, zda má smysl do nich investovat, můžete si Cold Brew připravit i v čisté zavařovací sklenici.
Budete potřebovat 90–100 g hrubě namleté kávy, zavařovací sklenici, papírový filtr nebo plátýnko (lze využít i French Press), litr studené vody.
Mletou kávu nasypte do sklenice, pomalu zalijte studenou vodou pořádně promíchejte, zavřete a nechte v lednici louhovat minimálně 12 hodin. Poté kávu přes filtr nebo plátýnko přelijte do jiné nádoby a máte hotovo. Podávejte ideálně na ledových kávových kostkách. Takto připravená káva by měla v lednici v dobrém stavu vydržet i týden, ale většinou se vypije mnohem dřív. (red)
Poslat nový komentář