Úžasné brambory. Léčí záněty, nachlazení i pálení žáhy

Úžasné brambory. Léčí záněty, nachlazení i pálení žáhy
ilustrační foto

Brambory jsou levnou a oblíbenou potravinou, kterou má běžně každý doma a v kuchyni se dá upravovat na nekonečné množství způsobů. Věděli jste ale, že mají také nespočet příznivých účinků na naše tělo i zdraví a že obsahují plno vitamínů a minerálů?

To, co dělá z brambor léčivou superpotravinu, je kombinace mnoha důležitých minerálů, stopových prvků, vitamínů a dalších látek. Brambory jsou cenným zdrojem draslíku, hořčíku i železa. Dále obsahují hodně vápníku a vlákniny, která je důležitá pro správně fungující trávení. V bramborách nalezneme také antioxidanty a karoteny, nelze opomenout ani polysacharidy, které jsou dobrým zdrojem energie a mikroživin. Díky zmíněné optimální kombinaci živin jsou brambory snadno stravitelné a nemusíte se jich bát ani v rámci hubnutí. Na rozdíl od ostatních běžných příloh mají navíc podstatně méně kalorií.

Významný je jejich obsah vitamínů skupiny B – především kyseliny listové, která je důležitá pro těhotné ženy, a vitamínu C. Toho mají nejvíce nové brambory, které ho po uvaření obsahují kolem 20 mg/100 g . Vždy také platí zásada, že nejvíce vitamínu C se ukrývá těsně pod slupkou a vždy je lepší vařit a jíst brambory i s ní.

Léčivé účinky

Brambory obsahují alantoin, který má hojivé a regenerační účinky. Brambory proto urychlují hojení sliznic i pokožky (mimo jiné představují první pomoc při drobných popáleninách).

Díky vyššímu obsahu vlákniny jsou skvělé pro zažívání, lepší trávení i vyprazdňování.

Pomáhají regulovat hodnoty tuku a cukru v krvi.

Ulevují od pálení žáhy. Šťáva z brambor má vysoký podíl látek, které potahují podrážděnou sliznici a chrání ji proti agresivním žaludečním kyselinám.

Šťáva z brambor pomáhá při zánětech ústní dutiny, aftech a při krvácení dásní a má hojivý účinek.

Jsou účinné pro zmírnění projevů celulitidy – stačí pravidelně potírat postižená místa rozkrojenou hlízou.

Teplé bramborové obklady ulevují od bolestí hlavy, křečí a ztuhlých svalů.

Teplé bramborové obklady

Díky vysokému obsahu škrobů si uvařené brambory dlouho zachovávají svou teplotu a skvěle se hodí pro výrobu obkladů. Teplé vlhko stimuluje prokrvování a do míst, na která obklad přiložíte, se dostane více obranných a protizánětlivých látek. Obklad z horkých brambor uleví ucpanému nosu a dutinám, sníží napětí krku a šíje, pomůže na svalové křeče a jeho použití je vhodné i jako hrudní zábal pro lepší prokrvení dýchacích cest při nachlazení nebo zápalu průdušek.

Použití: 1 až 2 středně velké brambory uvařte doměkka, ještě teplé je zabalte do bavlněné látky, rozmačkejte a nechte přiložené na postiženém místě (čelo, tváře, šíje, krk, svaly) po dobu 15 minut, při hrudním zábalu klidně i 45 minut. Obklad můžete na těle ještě překrýt ručníkem.

Šťáva z brambor

Zabírá na pálení žáhy i jako kloktadlo při nejrůznějších problémech a zánětech ústní dutiny. Její konzumace navíc posiluje imunitu, prospívá zažívání, pomáhá při dýchacích obtížích a má pozitivní účinek i na vysoký krevní tlak nebo cukrovku.

Použití: Brambory (ideálně se slupkou) dejte do odšťavňovače, případně šťávu vymačkejte ze syrových nastrouhaných hlíz. Při preventivním užívání stačí denně vypít pár polévkových lžic, při akutním pálení žáhy sáhněte rovnou po 1 dcl.

Inhalace

Trápí-li vás rýma, ucpaný nos, kašel nebo se vám špatně dýchá, po uvaření brambor jejich slupky rozhodně nevyhazujte.  Pár minut je povařte ve vodě a inhalujte nosem či pusou po dobu 8–15 minut, jednou až dvakrát denně. (ber)

Poslat nový komentář