Šťáva z brambor. Pomůže od pálení žáhy, odstraní akné a zmírní bolesti břicha

Šťáva z brambor. Pomůže od pálení žáhy, odstraní akné a zmírní bolesti břicha
Ilustrační foto ber

Asi jen málokdo o bramborách smýšlí jinak než coby o dobré a variabilní příloze. Ve skutečnosti je však syrová bramborová šťáva neskutečně zdravá, a to tak moc, že dokáže například rozjasnit pokožku či pomoci při potížích se zažíváním.

Pravidelné pití bramborové šťávy je účinné při prevenci chronických zánětlivých onemocnění, jako je ekzém či artritida, a také dokáže ulevit při potížích, které tato onemocnění způsobují.

Syrové brambory patří mezi vysoce zásadité potraviny, a tudíž šťáva z nich neutralizuje žaludeční šťávy a zmírní bolesti břicha. Je proto prospěšná při žaludečních vředech, zažívacích problémech, nadýmání či průjmu.

Syrová bramborová šťáva pomáhá zmírňovat projevy akné i černých teček a může být díky svým antibakteriálním vlastnostem prospěšná i při odstraňování bradavic.

Na krásnou pleť pomáhá šťáva také zvenčí. Pokud vás trápí pytle či černé kruhy pod očima, ukrojte si plátek syrové brambory a přiložte jej na oči. Lze jím také pleť potřít, pokud je mastná – syrová bramborová šťáva totiž pomáhá odstraňovat nadbytečné množství mastnoty.

Bramborová šťáva je dobře dostupným detoxikačním nápojem na játra a žlučník.

 V kombinaci s aloe vera získáte příjemnou hydratační kúru na vlasy. A pokud byste chtěli podpořit jejich růst, smíchejte šťávu s medem a vaječným bílkem a nechte pár hodin působit – pozor, směs poté smyjte vlažnou vodou, jinak by se bílek ve vlasech uvařil.

Má se také za to, že syrová bramborová šťáva prospívá srdci tím, že zabraňuje ucpávání tepen.

Stačí jeden šálek denně a uvidíte, že vás po čase žáha přestane zlobit.

 Z vitamínů a minerálů bramborová šťáva obsahuje: vitamíny C, B a K, železo a draslík, vápník, měď, zinek či mangan.

Díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin je bramborový protein považován za jeden z vůbec nejcennějších, pokud jde o rostlinné zdroje bílkovin. Dle studie z univerzity v Cambridge obsahuje jeho koncentrát (resp. syrová šťáva) velké množství nejrůznějších aminokyselin – tepelnou úpravou se však tento profil mění.

Po uvaření se většina aminokyselin z brambor vytratí – výjimkou jsou nicméně kyseliny gama-amino máselná, glutamová a asparagová, jejichž podíl po uvaření vzroste. A zatímco poslední dvě v bramborách najdete i zasyrova, kyselinu gama-amino máselnou nikoliv.

Jak si doma šťávu z brambor připravit

Brambory oloupejte a pečlivě omyjte – tak, aby byly hezky čisté. A následně je jednoduše vhoďte do odšťavňovače. Pakliže jej však nemáte, nabízí se vám dva další způsoby: Brambory nastrouhejte a nechte chvíli odpočinou, poté přes plátýnko šťávu vymačkejte. Pokud se vám je nechce strouhat, rozmixujte je v mixéru a také vymačkejte například přes plátýnko. Rozhodně nepoužívejte brambory staré nebo zelené, ty jsou totiž jedovaté. Šťávu zásadně získávejte z brambor zralých. (red)

Poslat nový komentář