Je dietní, snižuje cholesterol, čistí cévy. Dejte si růžičkovou kapustu

Je dietní, snižuje cholesterol, čistí cévy. Dejte si růžičkovou kapustu
Ilustrační foto pixabay.com

Růžičková kapusta je zdravá, dietní a chutná zelenina, která je často opomíjená. Obsahuje vitamíny C, A, B, E a K. Z minerálních látek hlavně draslík, fosfor, hořčík, vápník, síru, železo a selen. Dále je v ní kyselina listová, vláknina a 85 % vody. Pravidelná konzumace kapusty a pití její šťávy snižuje hladinu cholesterolu, čistí cévy, zmírňuje pálení žáhy, upravuje činnost štítné žlázy a působí proti stresu.

Kapusta navíc prospívá pleti i vlasům, povzbuzuje střevní peristaltiku a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva. Šťáva ředěná vodou povzbuzuje látkovou výměnu, zrychluje metabolismus, čistí tělo, rozpouští tuky, dodává živiny při dietě a posiluje imunitu.

Příprava růžičkové kasty je rychlá a syrová se dá přidávat do salátů, hodí se do polévek nebo na zapékání.

 

Detox a dieta. Čerstvá šťáva z kapusty

Pijeme šťávu z listů, zředěnou na půl s vodou v množství 50 ml 2× denně, s přidáním 100 ml mrkvové a jablečné šťávy. Šťáva je vhodná pro redukční diety a pročištění těla při detoxikaci. Pije se ráno, nejlépe nalačno, se šťávou z půlky citronu, a druhá dávka odpoledne. Snídaně pak probíhá až za 20 minut, aby měl koktejl čas působit.

Salát z růžičkové kapusty s nivou

Potřebujeme 20 ks růžičkové kapusty, 100 g nivy, hrst loupaných mandlí, hrst sušených brusinek, 1 lžíce vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.

Kapustičky očistíme a rozebereme na lístky. Asi 2 l vody osolíme a přivedeme k varu a kapustové lístky v ní nezakryté povaříme 2 minuty. Ihned scedíme a necháme vychladnout v ledově studené vodě, aby si kapusta zachovala barvu a křupavost. Mandle opečeme na suché pánvi do zezlátnutí a provonění. Na zálivku smícháme vinný ocet, olivový olej, sůl a pepř. Kapustové lístky vyjmeme z ledové vody, necháme okapat a promícháme se zálivkou. Posypeme mandlemi, brusinkami a rozdrobenou nivou. Podáváme s celozrnným pečivem.

Růžičková kapusta je výborná se slaninou, uzeným masem, do polévek, jako příloha k masu i pečeni, klobáskám a rybě. Výborná je zapékaná s modrým sýrem a je překvapivou ingrediencí do koláčů.

Kapustičky chutnají výborně grilované na špízu, v neobvyklé kombinaci s citronovou kůrou nebo oříšky, v bramborové kaši s čerstvým koriandrem, skořicí a pažitkou. Delikátní lahůdkou je propojení chuti kapustiček s jablky, kaštany, rozinkami a medem nebo švestkami a chilli. Proti nadýmání přidejte kmín, saturejku, fenykl nebo anýz. (red)

Poslat nový komentář