Všemocný kedluben. Chutná a léčí

Všemocný kedluben. Chutná a léčí
ilustrační foto pixabay.com

Kedluben patří mezi první jarní zeleninu, kterou můžeme ochutnat. Je skvělý syrový i tepelně upravený, kromě chuti má  také mnoho zdravotních přínosů. Kedluben je typický svou velkou, kulovitou hlízou. Nejrozšířenější je kedluben bílý a kedluben modrý. V tuzemsku jsou kedlubny oblíbené, průměrný Čech jich spořádá kolem 2,5 kilogramů za rok. Vzhledem k přínosům této zeleniny to nicméně není mnoho.

Možná vám vrtá hlavou, jestli je to kedluben nebo kedlubna – v češtině jsou správně obě verze. V Evropě se používá už stovky let, ale pochází z jižní a jihovýchodní Asie.

Kedluben se vyznačuje především množstvím zdraví prospěšných látek, které obsahuje – v jeho 100 g najdete třeba 350 mg draslíku, 24 mg vápníku a 19 mg hořčíku. Stejné množství obsahuje i 62 mg vitamínu C, a to při pouhých 27 kcal.

Kedluben obsahuje širokou škálu antioxidantů, jako je vitamín C, antokyany, isothiokyanáty a glukosinoláty. Tyto rostlinné sloučeniny chrání vaše buňky před poškozením volnými radikály, které by jinak mohlo zvýšit riziko onemocnění. Slupka fialové kedlubny má zvláště vysoký obsah anthokyanů, což je typ flavonoidů, který dává zelenině a ovoci červenou, fialovou nebo modrou barvu. Vysoký příjem antokyanů je spojen s nižším rizikem srdečních onemocnění a může také prospívat mozkové činnosti.

Vláknina v něm obsažená vám může výrazně zlepšit trávení, snižuje zácpu, křeče a nadýmání. Obecně zlepšuje i kvalitu gastrointestinálního systému a zároveň maximalizuje efektivitu příjmu živin.

Jde o ideální zeleninu při hubnutí, protože má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a je nabitá prospěšnými živinami.

Tato zelenina je bohatá na draslík, který nám pomáhá pohybovat se, dýchat, reagovat a fungovat. Draslík v kedlubnu funguje také jako tzv. vazodilatátor, který snižuje zátěž kardiovaskulárního systému tím, že uvolňuje napětí krevních cév a tepen. To může zvýšit oběh v celém těle, okysličit klíčové oblasti a snížit riziko kardiovaskulárních příhod, jako jsou mrtvice nebo infarkty.

Významné množství železa v kedlubnách pomáhá zvyšovat počet červených krvinek v těle, které jsou nezbytné pro prevenci anémie. Vápník obsažený v kedlubnách může také pomoci zlepšit vstřebávání železa vaším tělem.

Vysoký obsah manganu, železa a vápníku podporuje pevnost kostí, což je vhodné zejména v pokročilém věku.

Kedlubny jsou bohatým zdrojem karotenů, včetně beta-karotenu, který v těle působí jako antioxidační sloučenina, zejména v oblasti očí. Vitamín A může zase pomoci předcházet makulární degeneraci a šedému zákalu.

Recepty  kedluben

Kedlubnový salát: Nastrouhejte kedluben a smíchejte ho se zeleninou, kterou máte doma, třeba se strouhanou mrkví, čínským zelím, rajčetem a paprikou. Vznikne vám chutný a zdravý salát plný vitamínů.

Kedlubnové bramboráčky: Vezměte si recept na bramboráky a brambory nahraďte kedlubny. Můžete je také s brambory smíchat, výsledek bude lahodný.

Kedlubnové zelí: Kedlubnové zelí je skvělé zejména k masu – stačí zeleninu nastrouhat do hrnce, podlít vodou, přidat sůl, pepř, kmín, trochu cukru a nechat dusit

Kedlubny na smetaně: Nakrájejte si kedlubny na kostičky, v kastrolu je podlijte vodou, nechte je dusit a postupně přimíchejte smetanu na šlehání a zahustěte jíškou. Podávat můžete třeba s bramborem.

Plněné kedlubny: Nechte kedlubny na několik minut vařit ve vroucí vodě, pak je vydlabejte, naplňte je směsí sýru nebo uzenin a nechte v předehřáté troubě péct asi půl hodiny na 180 °C.

Kedlubnová polévka: Nahrubo nastrouhané kedlubny dejte na pánev, na které jste si na másle nechali zpěnit cibuli. Chvíli restujte, poté přidejte mouku a zalijte vývarem. Přidejte muškátový oříšek, sůl, pepř a petržel. Vařte cca 10 minut, přidejte smetanu, chvíli míchejte a poté můžete podávat. (red)

Poslat nový komentář