kedluben

Všemocný kedluben. Chutná a léčí

ilustrační foto pixabay.com

Kedluben patří mezi první jarní zeleninu, kterou můžeme ochutnat. Je skvělý syrový i tepelně upravený, kromě chuti má  také mnoho zdravotních přínosů. Kedluben je typický svou velkou, kulovitou hlízou. Nejrozšířenější je kedluben bílý a kedluben modrý. V tuzemsku jsou kedlubny oblíbené, průměrný Čech jich spořádá kolem 2,5 kilogramů za rok. Vzhledem k přínosům této zeleniny to nicméně není mnoho.

Možná vám vrtá hlavou, jestli je to kedluben nebo kedlubna – v češtině jsou správně obě verze. V Evropě se používá už stovky let, ale pochází z jižní a jihovýchodní Asie.

Kedluben se vyznačuje především množstvím zdraví prospěšných látek, které obsahuje – v jeho 100 g najdete třeba 350 mg draslíku, 24 mg vápníku a 19 mg hořčíku. Stejné množství obsahuje i 62 mg vitamínu C, a to při pouhých 27 kcal.