rostliny

Plicník lékařský vyléčí astma, kašel i zahlenění

ilustrační foto pixabay

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je hojná rostlina, se kterou se setkáme téměř po celé Evropě. Je velmi citlivá na znečištění ovzduší a vyskytuje se obvykle v ekologicky čistějších oblastech. Jedná se o jednu z prvních jarních bylinek a často se přidává do salátů a polévek. 

Plicník se dnes využívá jak v lidovém léčitelství, tak i homeopatii. Pro tyto účely se nejčastěji sbírá kvetoucí nať (Herba pulmonariae) a list (Folium pulmonariae).

Zázračný popenec. Dejte si čaj či med, zabírá i na křečové žíly

Ilustrační foto pixabay.com

Popenec byla oblíbená jarní bylinka našich babiček. Dnes se na něj pozapomnělo, bereme ho jako nepříjemný plevel. Přitom popenec pomáhá proti únavě a vyčerpání, poruchách trávení i kašli, hodí se do přírodních očistných kúr. Své místo má od nepaměti také v kuchyni. Čerstvé jarní lístky popence nesměly chybět ve velikonoční nádivce.

Popenec obecný je plevel, rostoucí takřka všude na loukách, v křovinách, podél cest nebo na neposekaných zahradách, daří se mu zejména na vlhkých místech. Nenápadná vytrvalá plazivá bylina s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky dosahuje výšky kolem 25 cm.

Avokádo. Ovoce plné vitamínů a živin

ilustrační foto pixabay

Avokádu se někdy přezdívá také přírodní máslo. Má vysoký obsah kalorií a tuků a někteří lidé ho tak považují za nezdravé. Není ale pravda, že po něm ztloustnete, naopak. Avokádo je bohaté na mononenasycené tuky podporující zdraví srdce a základní tělesné funkce.

Konzumování avokáda je jednoduchý způsob, jak zvýšit příjem vlákniny, bílkovin, zdravých tuků, draslíku, folátu a vitamínů B, E a C.

Avokádo díky vysokému obsahu vlákniny může snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Je také pomocníkem při průjmech, zvyšuje imunitu a je prevencí proti rakovině a cukrovce.

Využití ale nemá jenom jako jídlo. Avokádové oleje jsou výživné pro kůži nebo vlasy. Avokádová slupka se i se zbytky avokáda může přikládat na otevřené rány a pomáhá hojení podobně jako třeba aloe vera.

Brambory si poradí i s péčí o pleť

ilustrační foto pixabay

Brambory většina z nás řadí do svého jídelníčku poměrně pravidelně. A to, že je jíme často, je dobře, mají totiž pozitivní přínos pro naše zdraví. Obsahují velké množství živin a pozitivních látek, jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínu C, B1, B2, B6, B9 a řady dalších prvků, které jsou nezbytnou součástí stravy a hrají velkou roli v udržování zdravého lidského těla.

Brambory mimo jiné obsahují také fenolické sloučeniny, které mají schopnost pomáhat s prevencí proti rakovině. Navíc pomáhají správné činnosti srdce a snižují také riziko hypertenze. Pokud tak brambory konzumujete jen v malé míře, možná je na čase to změnit. Brambory jsou potravina bohatá na sacharidy, která poskytuje energii a zároveň má jen malý obsah tuku.  

Opičí máslo nemá s opicemi nic společného. Vyzkoušejte lahůdku!

ilustrační foto pixabay

Opičí máslo zní všelijak, ale  s opicí má společného asi tolik, jako koňská mast s koněm nebo psí sádlo se psem. Oblibu si získalo především ve Spojených státech amerických, ale objevují ho i Češi.

Kouzlo opičího másla je v ingrediencích. Díky použitým banánům (odkud adjektivum „opičí“ v názvu) trochu připomíná zmrzlinu banana split, díky ananasu a kokosu zase nealkoholický koktejl Piña Colada. Můžete ho namazat na chleba, dát dětem jako svačinku nebo si s ním ozdobit jogurt či kaši na snídani.

Na opičí máslo budete potřebovat 4 zralé banány, plechovku ananasu, čtvrt šálku strouhaného kokosu, 2 šálky cukru a 3 polévkové lžíce citronové šťávy. U ananasu z plechovky použijte i šťávu, hraje také důležitou roli v ochucení.

Citron v domácnosti. Dezinfikuje, zbaví nečistot i vodního kamene

ilustrační foto pixabay

Nechce se vám utrácet za drahé čisticí prostředky, které jsou navíc plné chemie? Levnější a šetrnější variantu, po níž bude váš domov zářit čistotou a ještě krásně vonět, máte v kuchyni. Tím pokladem je obyčejný citron. Kromě zdraví prospěšných vitamínů a minerálů totiž obsahuje také velké množství přírodních kyselin, které mají díky nízkému pH dezinfekční, antibakteriální, deodorační i bělicí účinky.

Poradíme vám několik způsobů použití tohoto citrusu, díky kterým bude úklid domácnosti hračka.

Vaše bílé prádlo už zrovna nezáří a začíná šednout? Stačí, když jej v pračce polijete hrnkem citronové šťávy a vyperete běžným způsobem. Případně do hrnce s vodou nakrájejte citron, přiveďte k varu, ponořte do něj prádlo a odstavte. Nechte hodinu máčet a látky budou jako nové.

Sbírejte kaštany, jsou zázračné! Stačí je dát pod polštář

ilustrační foto pixabay

Podzim má většina z nás už od dětství spojený se sběrem kaštanů, ze kterých malé děti umí vytvořit nejrůznější zvířátka a postavičky. Kaštany ale umí ulevit od bolesti nebo vás zbaví otravné rýmy. Ač většina z nás používá slovo kaštan, ve skutečnosti se jedná o strom jírovec maďal (Aesculus hippocastanum). Jeho název však zlidověl a již naše prababičky mu neřekly jinak než koňský či divoký kaštan.

V lidovém léčitelství se zpracovávala jeho kůra, listy, květy a také semena – kaštany. Odtud také vznikl název pro oblíbené koňské masti, které ulevují od bolesti kloubů a zad.

Recepty z šípku. Vyzkoušejme sirup nebo čaj

ilustrační foto ber

Sběr šípků pomalu začíná. Vyzkoušejme vitaminový plod podzimu využít třeba proti nachlazení či zánětu v těle. Plody růže šípkové totiž obsahují velké množství flavonoidů, vitamínů C, B, K, karotenu, fosforu, vápníku, draslíku nebo třeba hořčíku.

Šípkové plody mají ohromující účinky právě při zánětech močových cest a ledvin. Stačí si pravidelně dopřát šípkový čaj nebo sirup, které můžete při potížích pravidelně užívat. Složení šípku je protizánětlivé, má močopudné účinky, a ještě čistí krev – proto se vám brzy výrazně uleví. Nezapomeňte tedy každý podzim sbírat šípek. Můžete si jej usušit a využít tehdy, když je potřeba.

Plané ovoce plné zdraví. Dejte si jeřabiny

ilustrační foto ber

Jeřabiny jsou malé oranžovočervené plody plné látek, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. V kuchyni a k léčbě zdravotních problémů je však využívá málokdo. Poznejte pozapomenutý lék našich babiček, na který ve volné přírodě narazíte téměř na každém kroku.

Rod jeřáb zahrnuje zhruba 100 až 200 druhů. Na našem území se však nejčastěji setkáte s jeřábem ptačím, jehož plody jsou vítanou potravou pro ptactvo, a jeřábem sladkoplodým, který byl vyšlechtěný z jeřábu ptačího a který má na rozdíl od planého jeřábu méně trpké plody, které lze jíst v malém množství i v čerstvém stavu.

Další laskomina. Cuketový tatarák

ilustrační foto pixabay.com

Receptů z cukety není nikdy dost. Dnes máte možnost si vyzkoušet tatarák. Pochutnají si na něm i milovníci masa.

Potřebujeme: 1 velká cuketa, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, olivový olej, 2 lžičky rajčatového protlaku (nebo kečupu), 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička sójové omáčky, sůl a pepř na dochucení, krajíce chleba a česnek na topinky. Ingredience můžete přidávat dle svých chutí.