ovoce

Pomelo vás zbaví kocoviny i kašle

ilustrační foto pixabay

Pomelo je největším citrusovým ovocem pocházejícím z jihovýchodní Asie. Pomelo (Citrus maxima), zvaný též šedok, je stálezelený strom, jehož plody jsou stejnojmenná velká hesperidia. Zajímavostí je, že jde o jeden z původních druhů citrusů, toto ovoce tedy nevzniklo křížením.

Pokud nemáte rádi grep kvůli jeho nahořklé chuti, šťavnaté kousky pomela vaše chuťové buňky určitě potěší. Dámy, které si hlídají váhu, mohou jásat! Za popularitou tohoto citrusu stojí také minimální obsah kalorií. Neobsahuje téměř žádné tuky ani jiné lidskému tělu škodlivé látky, včetně jinak všudypřítomného sodíku.

Liči. Sladké a zdravé exotické ovoce vám zkrášlí obývák

Ilustrační foto pixabay.com

Malé ovoce s tvrdou slupkou a sladkou chutí, které je plné živin a vitaminů. Možná jste ho doposud v obchodech přehlíželi. Podle nás ale rozhodně stojí za vyzkoušení! Liči má vynikající sladkou chuť, díky které se používá do hlavních jídel, dezertů, marmelád a sirupů.

Liči se pěstuje především v Číně, Indii, Vietnamu, Taiwanu a dalších subtropických oblastech. Zde se i hojně využívá v kuchyni, ať už při přípravě hlavních jídel nebo dezertů. Malé oválné ovoce má červenou, tvrdou slupku, která je hrubá, téměř až pichlavá. Po jejím oloupání (jde to velmi lehce) se dostanete k bílé až jemně nažloutlé dužině, která na první ochutnání zaujme svou šťavnatostí. Uprostřed plodu je pak hnědé, nejedlé semeno.

Exotická maracuja nakopne imunitu

ilustrační foto pixabay

Marakuja, známá také jako mučenka, je ovoce velké asi jako mandarinka s fialovou nebo žluto-oranžovou slupkou, pod kterou se skrývají chutná, ale poměrně tvrdá semínka a sladká šťáva.

Marakuja patří mezi tropické druhy, ke svému růstu tedy potřebuje dostatek slunce. Pěstuje se v Indonésii, Jižní Americe, Africe nebo Austrálii. Jednotlivé druhy mučenek se liší mimo jiné barvou slupky.

Mučenka jedlá (Passiflora edulis) patří mezi nejznámější a nejprodávanější. Může mít slupku podle odrůdy fialovou či žlutou. Její semínka jsou žlutá a díky své barevnosti často používaná jako ozdoba dortů, koktejlů apod.

Náměstí provoní čerstvá Afrika. Již v neděli!

ilustrační foto ber

V neděli 7. listopadu se v Prostějově budou konat Africké trhy. U Zlaté brány mohou zájemci ochutnat skvělé tropické ovoce, které pěstují drobní ugandští farmáři. Všechno zralé, čerstvé a bez chemie, přesně jak slibuje projekt Virunga.cz.

V nabídce budou, mimo jiné, ochutnávky ananasu, manga či chlebovníku, sušené exotického ovoce, koření, kávy, čaje a  marmelády.

Virunga.cz je česko-ugandský food projekt, který do České republiky dováží letecky nejčerstvější zemědělskou produkci z Afriky a podporuje tak ugandské lokální farmáře a pěstitele. Více informací najdete na webu africketrhy.cz. (ber)

Ačokča neboli paprikookurka. Nenáročná zelenina mnoha použití

Foto ber

Neznáte ačokču? Představte si bujně rostoucí liánu s plody, které chutnají jak po okurce, tak po paprice. Na rozdíl od okurky netrpí mnoho plísněmi, plodí dlouho až do zámrazu a z jediné rostliny sklidíte i více než sto plodů. Ačokča (Cyclanthera pedata) pochází z Jižní Ameriky, kde ji v Andách pěstovali Inkové. Je obzvlášť vhodná pro permakulturní zahradu a pěstování bez chemie. Patří mezi druhy zeleniny, které při minimálním úsilí poskytnou maximální užitek.

Je neuvěřitelně plodná

Z jediné rostliny lze sklidit více než stovku chutných plodů, které lze konzumovat syrové, pečené i vařené. Syrové chutnají podobně jako okurka. Pečené připomínají spíše sladkou papriku. Proto se jí někdy u nás říká “paprikookurka”. Plody se sklízejí v době, kdy v nich ještě nedozrála semena. Zralá semena jsou tmavě hnědá až černá a nedají se rozkousat. Ačokča dokáže velice efektivně využít malou plochu. Je proto vhodná pro městské zahrádky s limitovanou výměrou. Svými úponky dokáže vyšplhat do výšky až šesti metrů.

Nasbírat si můžete leccos, nejen jahody

Ilustrační foto pixabay.com

Zatímco samosběr jahod je na Prostějovsku dlouhá léta oblíbenou činností, za jinou zeleninou či ovocem se musíme vypravit do jiných částí kraje.

Ve Vojnicích na Olomoucku chystají manželé Kašparovi cukety, okurky salátové, rajčata, lilek a melouny. Nasbírat si budete moci také mrkev, petržel, několik druhů cibule, červenou řepu, mnoho odrůd dýní (hlavně hokaido) a zelí bílé i červené.

V Bochoři nabízí Farma Měšťánkovi nejen samosběr jahod, ale od poloviny června i samosběr hrášku.

Ve Skrbeni si budete moci natrhat nejen jablka, ale i hrušky, a v Blatci u Olomouce nasbírat česnek a brambory. (ber)

Granátové jablko uleví od bolesti, spaluje tuky, zklidňuje nervy a zvyšuje potenci

ilustrační foto pixabay.com

Granátové jablko je v českých zemích zatím spíše opomíjenou potravinou, a to je velká škoda. Pod svou tuhou slupkou totiž skrývá zrníčka plná zdraví. Nebude náhodou, že je toto ovoce v mnoha kulturách považováno za pokrm bohů.

Granátové jablko je doslova posedlé červenou, kterou elegantně nese nejen slupka, ale také semínka. Těch v jednom plodu najdete několik stovek. A každé z nich přináší řadu vitamínů, minerálů i stopových prvků. Mezi nejvýznamnější vitamíny patří A, skupina B (zejména B1, B2, B3) a vitamín E. Obsahuje také vápník, fosfor, zinek, železo a hořčík. Vaše tělo ocení i vysokou dávku taninů či flavonoidů. Další pozitivum je, že jsou semínka velmi bohatá na vlákninu (pomáhá s trávením). Většina látek je přitom ukrytá nejen v nich, nýbrž i v dužině a slupce.

Ovoce bude letos méně. Daří se však švestkám, radují se v Distillery Kleiner

Ilustrační foto ber

Počasí letos ovoci příliš nepřeje. I výrobci pálenek se proto chystají na výrazně nižší sklizeň, která nebude bohatá na všechny druhy. Oproti loňskému roku se však těší na dostatečnou úrodu švestek.

V Distillery Kleiner zaměřené na ultraprémiové pálenky, která se v roce 2017 spojila s Palírnou U Zeleného stromu, se na podobnou situaci pro jistotu vždy připravují. „Každý rok musíme počítat s tím, že může přijít slabší ročník, a se sklizní vždy pracujeme tak, jako by příští sezona nevyšla. Ovoce pro ultraprémiové pálenky z Distillery Kleiner vždy sbíráme alespoň na dvě sezony, abychom měli zásobu kvasu v případě jeho nedostatku,“ vysvětluje výrobní ředitel prostějovské Palírny U Zeleného stromu Michal Šoman.

Hrbaté okurky, šišatá jablka. Nestandardní ovoce a zelenina by mohly mít využití

ilustrační foto internet

Sklizeň vrcholí a ovoce či zelenina, které nesplňuji standardy k prodeji, kvůli tvaru, velikosti či zralosti, končí na skládkách. Využít by se přitom daly třeba v potravinových bankách. Zásadní krok nyní učinil i internetový obchod Bedýnky Brno.

Evropská unie zakázala prodej

Ad: Ovoce z městský​​ch stromů opět k mání

ilustrační foto

 

Před nějakým časem se redakce PvNovinek opakovaně dotazovala magistrátu, jak je to letos s nabídkou odkupu úrody z městských stromů. V minulých letech propagovaný pronájem v letošním roce nějak mediálně vyšumněl a redakce se oficiální odpovědi nedočkala.

Na webu města se informace o této možnosti objevila až dnes, 2. září. Kdo chce, může si odkoupit třeba třešeň. Až na maličkost - plody už dávno dozrály a na příslušném stromě je nenajdete. Někde se evidentně stala chyba. Když v ničem jiném, tak v datu podávaných informací.Nicméně máte stále možnost si vhodný městský strom vyhlédnout a zakoupit. V případě švestek byste ale měli přidat do kroku. (ber)