Exotická maracuja nakopne imunitu

Exotická maracuja nakopne imunitu
ilustrační foto pixabay

Marakuja, známá také jako mučenka, je ovoce velké asi jako mandarinka s fialovou nebo žluto-oranžovou slupkou, pod kterou se skrývají chutná, ale poměrně tvrdá semínka a sladká šťáva.

Marakuja patří mezi tropické druhy, ke svému růstu tedy potřebuje dostatek slunce. Pěstuje se v Indonésii, Jižní Americe, Africe nebo Austrálii. Jednotlivé druhy mučenek se liší mimo jiné barvou slupky.

Mučenka jedlá (Passiflora edulis) patří mezi nejznámější a nejprodávanější. Může mít slupku podle odrůdy fialovou či žlutou. Její semínka jsou žlutá a díky své barevnosti často používaná jako ozdoba dortů, koktejlů apod.

Druhým nejznámějším druhem je mučenka jazykovitá (Passiflora ligularis). Barva její slupky je žluto-oranžová, oproti mučence jedlé je o něco drobnější, semínka jsou tmavší a menší. Tato marakuja se hodí spíše do smoothie a koktejlů.

Marakuja je nakopávač imunity. Obsahuje totiž velké množství vitamínu C, ale také vitamíny B3 a B6. V některých zemích se květy marakuji používají pro přípravu prostředku pro lepší spánek a celkové zklidnění. Slupka se v syrovém stavu nejí! Obsahuje totiž malé množství jedovatého kyanidu.

Marakuja obsahuje kromě vitamínů také velké množství vlákniny, a tak pomáhá s trávicími problémy. (red)

Poslat nový komentář