Ačokča neboli paprikookurka. Nenáročná zelenina mnoha použití

Ačokča neboli paprikookurka. Nenáročná zelenina mnoha použití
Foto ber
Další fotky: 
Ačokča neboli paprikookurka. Nenáročná zelenina mnoha použití

Neznáte ačokču? Představte si bujně rostoucí liánu s plody, které chutnají jak po okurce, tak po paprice. Na rozdíl od okurky netrpí mnoho plísněmi, plodí dlouho až do zámrazu a z jediné rostliny sklidíte i více než sto plodů. Ačokča (Cyclanthera pedata) pochází z Jižní Ameriky, kde ji v Andách pěstovali Inkové. Je obzvlášť vhodná pro permakulturní zahradu a pěstování bez chemie. Patří mezi druhy zeleniny, které při minimálním úsilí poskytnou maximální užitek.

Je neuvěřitelně plodná

Z jediné rostliny lze sklidit více než stovku chutných plodů, které lze konzumovat syrové, pečené i vařené. Syrové chutnají podobně jako okurka. Pečené připomínají spíše sladkou papriku. Proto se jí někdy u nás říká “paprikookurka”. Plody se sklízejí v době, kdy v nich ještě nedozrála semena. Zralá semena jsou tmavě hnědá až černá a nedají se rozkousat. Ačokča dokáže velice efektivně využít malou plochu. Je proto vhodná pro městské zahrádky s limitovanou výměrou. Svými úponky dokáže vyšplhat do výšky až šesti metrů.

Velice snadno se pěstuje

Ačokča má s okurkou a paprikou společnou zranitelnost přízemními mrazíky. Vysévá se proto až v druhé polovině května. Nemusíte předpěstovávat sazeničky, vysejete semínka rovnou do země, zabezpečíte rostliny před slimáky a necháte růst. Za pár týdnů se rozjedou a jejich bujný růst, kvetení a nasazování plodů zastaví při dobré péči až první podzimní mrazíky. Ačokča vyžaduje dobře vyhnojenou půdu, prosluněné stanoviště a dostatek vláhy. Vegetační doba ačokči je 90 – 110 dnů.

Plody ačokči lze nakládat, péct i nadívat

Plody ačokči mají všestranné využití v kuchyni. Můžete je naložit do sladkokyselého nálevu a zavařit. Podobají se sterilovaným paprikám. Ačokču můžete také zapékat na mnoho způsobů nebo nadívat různými náplněmi, jako to dělají tradičně v Peru či Bolívii, kde patří plněná ačokča k tradičním pokrmům tamní kuchyně. Je to taková nepálivá náhražka plněných papriček jalapeňos. Z ačokči lze dělat  i vynikající kvašáky. (Text a foto ber)

Poslat nový komentář