Citron v domácnosti. Dezinfikuje, zbaví nečistot i vodního kamene

Citron v domácnosti. Dezinfikuje, zbaví nečistot i vodního kamene
ilustrační foto pixabay

Nechce se vám utrácet za drahé čisticí prostředky, které jsou navíc plné chemie? Levnější a šetrnější variantu, po níž bude váš domov zářit čistotou a ještě krásně vonět, máte v kuchyni. Tím pokladem je obyčejný citron. Kromě zdraví prospěšných vitamínů a minerálů totiž obsahuje také velké množství přírodních kyselin, které mají díky nízkému pH dezinfekční, antibakteriální, deodorační i bělicí účinky.

Poradíme vám několik způsobů použití tohoto citrusu, díky kterým bude úklid domácnosti hračka.

Vaše bílé prádlo už zrovna nezáří a začíná šednout? Stačí, když jej v pračce polijete hrnkem citronové šťávy a vyperete běžným způsobem. Případně do hrnce s vodou nakrájejte citron, přiveďte k varu, ponořte do něj prádlo a odstavte. Nechte hodinu máčet a látky budou jako nové.

Některé potraviny zanechají na prkénku barevné skvrny, v případě cibule a česneku zase nepříjemný zápach. Obojího vás snadno zbaví citron. Rozetřete po prkénku citronovou šťávu a nechte půl hodiny působit. Zbavíte se skvrn, zápachu i nežádoucích bakterií.

Citron díky svým kyselinám skvěle rozpouští mastnotu. Vezměte plátek citronu, posypte ho jedlou sodou a jednoduše jím nádobí potřete. Uvidíte, jak vám mastnota mizí před očima!

Do nádoby s rozprašovačem nalijte v poměru 3 : 1 vodu a citronovou šťávu a použijte kapalinu jako čistič skel. Poté vyleštěte novinovým papírem a zrcadlo i okna budou beze šmouh.

Do mísy s vodou nalijte citronovou šťávu, dejte ji do mikrovlnky a zapněte na nejvyšší teplotu na pět minut. Kyselina citronová zabije všechny bakterie, a díky teplotě a vlhkosti se navíc uvolní zaschlé zbytky potravin i mastnota, které pak snadno setřete.

Trápí vás zaschlé kapky na sprchovém koutě nebo usazeniny kolem vodovodní baterie či odtoku ve vaně? Kyselina citronová působí jako změkčovadlo, které vodní kámen dokonale rozpustí. Nastříkejte na postižené místo citronovou šťávu, nechte několik minut působit a opláchněte.

Rozmixujte citron na kaši, dejte na odpad a zalijte vařící vodou. Po pár minutách se dočkáte příjemné vůně. I zápach v ledničce neutralizuje citron – pouze ho nakrájejte na plátky a posypte solí. (red)

Poslat nový komentář