Skalní růže neboli netřesk. Na bolení ucha i do salátů

Skalní růže neboli netřesk. Na bolení ucha i do salátů
ilustrační foto

Netřesk střešní neboli skalní růže je v dnešní době jednou z nejčastějších ozdob skalek. Představte si, že kdysi jej lidé pěstovali na střechách domů. Velmi rychle se rozrostla a lidé věřili, že dům ochrání před bleskem a ohněm – to zejména díky listům plným dužiny. Málokdo ale ví, že tato rostlinka je ještě léčivější než slavná aloe vera.

Každý list netřesku je plný léčivých látek. Zatímco na aloe vera může vzniknout alergická reakce, u netřesku se toho nemusíte obávat. Dužina listu léčí drobné ranky, odřeniny, štípance od hmyzu, ale i kožní záněty, popáleniny, opary a bradavice. Stačí jen odtrhnout list a přiložit si na kůži dužinu. Listy rozmačkejte a přiložte na modřiny a otoky, i na ztvrdlou kůži na patách. Stačí párkrát zopakovat a problémy jsou pryč.

Pokud máte problémy s kuřím okem, navlhčete kůži kolem něj a přiložte kousek rozřezaného listu. Upevněte náplastí a nechte působit během noci.

Při dýchacích potížích pomůže čaj. Stačí utrhnout pár listů, omýt a nakrájet. Zalít vroucí vodou a nechejte louhovat jako klasický čaj – asi 10 minut. Tekutina se používá k vyplachování úst při zánětech ústní dutiny, ale i při zahlenění a zánětu průdušek. Na pití však nepřekračujte 2-3 šálky denně.

I kapky do uší z lékárny obsahují extrakt ze skalní růže. Šťávu z listů stačí mírně zahřát a pak nakapat přímo do ucha. Pomáhá při bolestech a zánětech ucha. Lokální aplikace čerstvé šťávy z netřesku na vatě do ucha může léčit pískání v uchu. Je to prý jediná opravdu účinná bylina na tuto nemoc.

Stejně pomáhá i při rýmě, stačí když si pár kapek nakapete přímo do nosu.

Navíc jde také o skvělou přísadu do salátů – stačí umýt, nakrájet a vašemu jídlu dodá příjemnou kyselou chuť. Jíst můžete listy i mladé výhonky i jen tak. V Nizozemsku jde o oblíbenou pochoutku.

Skalní růže jsou mrazuvzdorné, přežijí na balkoně, ale i v kuchyni. Staráme se o ně tak, jak o jiné sukulenty, vyhovuje jim sušší, slunné místo. Nejsou náročné na zálivku. Kromě toho se velmi snadno udržují a rozmnožují. Po čase vyženou boční růžičky, ty stačí jen odtrhnout a posadit do samostatných květináčů. (ber)

Poslat nový komentář