Kostival lékařský. Bylina ze skládek dokáže zázraky

Kostival lékařský. Bylina ze skládek dokáže zázraky
ilustrační foto

Kostival lékařský (symphytum officinale l.) patří mezi naše nepostradatelné a nejlepší bylinky, které příroda poskytuje. Roste na mokrých loukách, na mezích polí, ve vlhkých příkopech a podél potoků. Najdeme jej i při plotech a na rumištích, kde kvete celé léto. Listy jsou velmi drsné a špičatě zakončené. Sbírá se kořen i nať.

Víceletý kořen je zvenku tmavohnědý až černý, uvnitř bílý až žlutavý, tlustý jako palec. Na řezu je velmi slizký, takřka mazlavý a mastný. Kořeny, které  vykopáváme na jaře a na podzim, jsou velmi hluboké. Čerstvá nať se sbírá před a v době květu.

Z kořene je možné připravit i čaj, který se používá vnitřně při bronchitidě, poruchách trávicích orgánů, krvácení žaludku, při zápalu pohrudnice. Při poruchách prokrvení v nohách, při křečových žilách a na doléčení zlomů kostí používáme sedací koupele (ve vaně) z kořene kostivalu.

Tinktura z kostivalu pomáhá proti revmatismu a otokům kloubů. Obklady z tinktury je možné s nejlepším úspěchem použít při vnějších i vnitřních ranách, při poraněních všeho druhu, například pohmožděninách, výronech krve a zlomeninách.

Také listy kostivalu pomohou už za jednu noc, když je povaříme a jako teplou kaši položíme na ochrnuté končetiny. Tato procedura pomáhá, když bolesti pocházejí z přetažení, podvrtnutí, vykloubení či záchvatu mrtvice. Teplé obklady z kaše pomáhají i při bércových vředech, při revmatickém zduření svalů, dnavých uzlinách, nádorech, bolestech šíje, bolestivých pahýlech po amputaci, ba dokonce při zánětu okostice.  Listy se nepoužívají pouze na obklady, ale i jako přísada pro celkovou koupel, při revmatických bolestech, dně, bolestech kloubů, poruchách prokrvení a poškozených ploténkách. 

V některých krajích se listy kostivalu vkládají do omeletového těsta a vypékají se. Účinné látky této léčivé byliny tak může využít celá rodina.

Výroba tinktury, masti a vína

Tinktura z kořene kostivalu lékařského: Kořeny kostivalu umyjeme a kartáčem očistíme, nadrobno rozřežeme. Volně jimi naplníme láhev až po hrdlo, zalejeme režnou nebo jinou ovocnou pálenkou, postavíme na 14 dní na slunko nebo blízko kamen. Kořeny musí být v pálence ponořené.

Mast z kostivalu: 4 až 6 (podle velikosti) čerstvých, umytých kořenů jemně posekáme a krátce upražíme v 250 g čistého sádla ze střev prasete, přes noc necháme stát, druhý den ohřejeme, scedíme přes hadr a zbytek vylisujeme. Naplníme malé čisté nádobky a vložíme do chladničky. Mast z kostivalu můžeme použít místo obkladu z kaše. Mast je nepostradatelná při léčení ran lidí i zvířat!

Víno z kostivalu: 2 až 5 čerstvých, umytých kořenů nadrobno nařezaných vyluhujeme 5 až 6 týdnů v litru přírodního bílého vína. Je to vynikající lék při chorobách plic. (ber)

 

Poslat nový komentář