Granátové jablko uleví od bolesti, spaluje tuky, zklidňuje nervy a zvyšuje potenci

Granátové jablko uleví od bolesti, spaluje tuky, zklidňuje nervy a zvyšuje potenci
ilustrační foto pixabay.com

Granátové jablko je v českých zemích zatím spíše opomíjenou potravinou, a to je velká škoda. Pod svou tuhou slupkou totiž skrývá zrníčka plná zdraví. Nebude náhodou, že je toto ovoce v mnoha kulturách považováno za pokrm bohů.

Granátové jablko je doslova posedlé červenou, kterou elegantně nese nejen slupka, ale také semínka. Těch v jednom plodu najdete několik stovek. A každé z nich přináší řadu vitamínů, minerálů i stopových prvků. Mezi nejvýznamnější vitamíny patří A, skupina B (zejména B1, B2, B3) a vitamín E. Obsahuje také vápník, fosfor, zinek, železo a hořčík. Vaše tělo ocení i vysokou dávku taninů či flavonoidů. Další pozitivum je, že jsou semínka velmi bohatá na vlákninu (pomáhá s trávením). Většina látek je přitom ukrytá nejen v nich, nýbrž i v dužině a slupce.

Granátové jablko pečuje o naše cévy a srdce (reguluje krevní tlak, pomáhá s cholesterolem). V některých zemích se mu připisuje i podpora dlouhověkosti. Pokud na dobrý zrak používáte mrkev, pak vězte, že granátové jablko ji hravě strčí do kapsy. Díky obsaženému vitamínu A a antokyanu totiž podporuje ty správné procesy v tkáních oka, a tím zlepšuje i vidění. V některých případech údajně pomáhá i jako prevence šerosleposti či stařeckého šedého zákalu (katarakty).

Granátové jablko obsahuje velmi málo kalorií a přispívá ke zrychlení metabolismu. Můžete v něm najít také řadu aminokyselin, které pomáhají se správnou stavbou buněk. Navíc zvyšují účinky cvičení. Slupky a zrníčka granátových jablek obsahují vysoké dávky taninu, který má pozitivní vliv na naše trávení. Díky tomu se z těla pohodlně dostanou již nepotřebné látky.

Malá zrníčka v sobě ukrývají také vitamín C (a navíc kyselinu citronovou, která umocňuje účinnost tohoto vitamínu) a vitamín E, které mají velmi příznivý účinek na naši obranyschopnost. Pokud se v těle „rozjede“ chronický zánět, může způsobit řadu obtíží a také výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Proto bychom s ním měli bezodkladně bojovat. Jednou z cest je i granátové jablko, které obsahuje punicalagin – silný antioxidant.

Mnoho vědců si všimlo výživného koktejlu granátového jablka a existuje řada laboratorních studií, které zkoumají účinky obsažených látek na rakovinné buňky. Podle některých prý snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty.

Nejen díky obsaženému hořčíku pomáhá harmonizovat naši nervovou soustavu, což poté vede ke snadnějšímu zvládání stresových situací.

Pokud vás trápí bolestivá menstruace, granátové jablko může v tomto směru výrazně pomoci. Muži pozor, šťáva z granátových jablíček prospívá potenci, a navíc umocňuje sexuální zážitek.

Granátové jablko se však hodí i do salátů, kde například rozvine chuť sýrů nebo avokáda. A neztratí se ani v teplých pokrmech – vychutnejte si ho s rybou nebo s grilovaným masem.

Velmi oblíbenou variantou je džus či šťáva z granátového jablíčka, které se dají koupit v obchodech. (red)

Poslat nový komentář