Liči. Sladké a zdravé exotické ovoce vám zkrášlí obývák
Malé ovoce s tvrdou slupkou a sladkou chutí, které je plné živin a vitaminů. Možná jste ho doposud v obchodech přehlíželi. Podle nás ale rozhodně stojí za vyzkoušení! Liči má vynikající sladkou chuť, díky které se používá do hlavních jídel, dezertů, marmelád a sirupů.
Liči se pěstuje především v Číně, Indii, Vietnamu, Taiwanu a dalších subtropických oblastech. Zde se i hojně využívá v kuchyni, ať už při přípravě hlavních jídel nebo dezertů. Malé oválné ovoce má červenou, tvrdou slupku, která je hrubá, téměř až pichlavá. Po jejím oloupání (jde to velmi lehce) se dostanete k bílé až jemně nažloutlé dužině, která na první ochutnání zaujme svou šťavnatostí. Uprostřed plodu je pak hnědé, nejedlé semeno.
Liči je nejen velmi chutné, ale také zdravé. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamíny C, D, E, fosfor, hořčík, draslík, sodík a vápník. Také posiluje imunitu a překvapivě dokáže normalizovat hladinu cukru v krvi a snižovat vysoký tlak. Kromě toho, že vám doplní potřebné vitaminy, dokáže rychle pomoci při náhlém onemocnění. Pomáhá léčit kašel, bolesti žaludku a v případě zažívacích potíží se z něj doporučuje připravit čaj.
Liči se pěstuje v subtropických oblastech celého světa. Strom měří více než 10 metrů a může se dožívat několika set let. Možná vás při konzumaci tohoto ovoce napadlo, zda by semeno šlo zasadit. Bohužel vás však zklameme – vypěstování velkého stromu, který by plodil ovoce, je u nás nemožné.
Může vám ale vyrůst malá rostlinka, která ozvláštní váš interiér. Zasadit liči není nic složitého – semeno očistěte od zbytku dužniny, zasaďte naležato do směsi rašeliny a písku cca 1 cm hluboko a udržujte vlhkost a teplotu kolem 20 °C. Semena by měla vyklíčit asi za měsíc. Liči se pěstuje ve velmi výživné a propustné vodě. Přezimuje při teplotě 10 °C a přihnojuje se od února do září přibližně jednou za čtrnáct dní. (red)
Poslat nový komentář