Brambory si poradí i s péčí o pleť

Brambory si poradí i s péčí o pleť
ilustrační foto pixabay

Brambory většina z nás řadí do svého jídelníčku poměrně pravidelně. A to, že je jíme často, je dobře, mají totiž pozitivní přínos pro naše zdraví. Obsahují velké množství živin a pozitivních látek, jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vitamínu C, B1, B2, B6, B9 a řady dalších prvků, které jsou nezbytnou součástí stravy a hrají velkou roli v udržování zdravého lidského těla.

Brambory mimo jiné obsahují také fenolické sloučeniny, které mají schopnost pomáhat s prevencí proti rakovině. Navíc pomáhají správné činnosti srdce a snižují také riziko hypertenze. Pokud tak brambory konzumujete jen v malé míře, možná je na čase to změnit. Brambory jsou potravina bohatá na sacharidy, která poskytuje energii a zároveň má jen malý obsah tuku.  

Slupky brambor poskytují velké množství vlákniny. Brambory také zvyšují funkčnost mozkových buněk, podporují zdravý růst kloubů a kostí, zvyšují imunitu a mohou pomoci snížit cholesterol. Na jednu jedinou potravinu je to tedy benefitů až dost.

Z bramborového škrobu se vyrábí přípravky na pleť a skvělé jsou také bramborové masky. Kolečka čerstvých brambor můžete podobně jako u okurky například přiložit na několik minut na oči, abyste se zbavili kruhů pod nimi. Brambory jsou totiž plné tekutin, pomáhají pleť hydratovat a mají také pozitivní vliv na psychiku.

Riboflavin, kyselina askorbová, kyselina listová a vitamíny skupiny B pak podporují zdraví našich očí, nervových buněk v obličeji a celkově pleti. Váš ideální den by tak měl obsahovat brambory nejen na talíři, ale ideálně jednou za čas také na obličeji. (red)

Poslat nový komentář