Plicník lékařský vyléčí astma, kašel i zahlenění

Plicník lékařský vyléčí astma, kašel i zahlenění
ilustrační foto pixabay

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je hojná rostlina, se kterou se setkáme téměř po celé Evropě. Je velmi citlivá na znečištění ovzduší a vyskytuje se obvykle v ekologicky čistějších oblastech. Jedná se o jednu z prvních jarních bylinek a často se přidává do salátů a polévek. 

Plicník se dnes využívá jak v lidovém léčitelství, tak i homeopatii. Pro tyto účely se nejčastěji sbírá kvetoucí nať (Herba pulmonariae) a list (Folium pulmonariae).

„V případě plicníku sbíráme kvetoucí nať, kterou trháme téměř u země. Při sušení dbáme na to, aby byla rostlina naskládána pouze v tenkých vrstvách a na větraných místech. Usušený plicník skladujeme v dobře uzavřených nádobách. Odvar z plicníku léčí především záněty průdušek a regeneruje sliznice dýchacích cest,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Plicník lze využít i v kuchyni do pestrých salátů.

Salát z plicníku a petrklíče: Z květů i listů plicníku připravíme jarní salát, do kterého přidáme také medvědí česnek a listy petrklíče. Dochutíme octem, olejem a kořením dle vlastní chuti. (ber)

Poslat nový komentář