Pochutnejte si na plevelech. Rozrazil perský

Pochutnejte si na plevelech. Rozrazil perský
Foto ber
Další fotky: 
Pochutnejte si na plevelech. Rozrazil perský

Rozrazil perský se často vyskytuje jako plevel v zahrádce, je to hojně rozšířená, modře kvetoucí bylina. Můžeme ji využít pro léčebné účely, i v kuchyni.

Rozrazil perský (latinsky Veronica persica) je jednoletá bylina, kterou můžeme nalézt v zahradách na otevřené hlinité až hlinitopísčité půdě, roste také na polích, loukách, mezích a rumištích, podél cest apod. Setkáme se s ní od nížin až po podhorské oblasti. Kvete nebesky modrými květy s tmavě modrým žilkováním takřka během celého roku (zhruba od března do října).

Rozrazil detoxikuje organismus, čistí krev, uvolňuje bolavé svaly a ucpané dutiny, je močopudný, používá se při zánětech močových cest a ledvinových kamenech, pomáhá při léčbě kašle, astmatu a zánětu průdušek, má příznivý vliv na oči a zrak, podporuje trávení, uklidňuje nervový systém, pomáhá při stresu, nervozitě a úzkosti, zlepšuje paměť a zevně hojí vyrážky, kožní záněty, omrzliny, popáleniny.

Pro léčebné účely sbíráme kvetoucí nať v průběhu téměř celé sezóny. Nať je možné nasušit do zásoby.

Čaj (který je velmi chutný a dříve sloužil jako náhražka pravého čaje) připravujeme z čerstvé nebo sušené byliny. Asi 1–2 lžičky bylinky zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme zhruba 10 minut vyluhovat a poté scedíme. Čaj pijeme 2–3× denně.

Silnější nálev lze využít zevně k potírání postižených míst nebo ve formě obkladu.

V kuchyni můžeme využít čerstvé květy, kterými lze dozdobit saláty, pomazánky i hotové teplé pokrmy. Listy sbíráme nejlépe mladé (starší chutnají nahořkle) – skvěle doplní zeleninové saláty, polévky i sendviče a hodí se také pro přípravu zeleného smoothie či bylinkového pesta. (ber)

Poslat nový komentář