Díky Jakubovi jsem kulajdová královna

Díky Jakubovi jsem kulajdová královna
ilustrační foto

Ráda při vaření experimentuju, a tak jsem vyzkoušela i recept vašeho kuchaře Jakuba. Na poprvé jsem zvolila tradiční kulajdu. Nikdy jsem ji nevařila a jedla asi dvakrát u příbuzných v Čechách. Na rozdíl od jejich polévky ta moje nebyla úplně bílá, protože se do základu přidává i zeleninový vývar, v němž se uvařily sušené houby. No, a ten polévku zbarvil do odstínu světlé bílé kávy,“ napsala nám naše stálá čtenářka Oldřiška a přiložila i fotografii.

Podle jejích slov úplně přesně dodržela popsaný postup přípravy. „Dokonce jsem koupila i bílý pepř, který běžně nepoužívám, a tak jsem jej doma neměla. Ale píšu vám proto, že jsem s polévkou měla úžasný úspěch. Byla jemné, přitom pikantní chuti, dobré provaření mlékem zředěné máslové jíšky jí dalo konzistenci hladkého krému, povedla se mi i ztracená vejce, která jsem taky dělala poprvé, prostě – doma mě vyhlásili kulajdovou královnou. A manžel nešetřil slovy jako vynikající, báječná a úžasná,“ napsala nadšená paní Oldřiška. Příště prý vyzkouší bylinkové špecle, které v její kuchyni budou také mít premiéru.

Dopis naší čtenářky jsme přeposlali i Jakubovi. „To mám radost, vždyť to je právě smyslem našich článků, aby si to lidi vyzkoušeli a poznali, že vaření není žádná věda, chce to jen mít chuť a dodržet doporučený postup. Tak třeba bílý pepř je do světlých polévek a omáček lepší, protože má jemnější chuť. Co se týká barvy, v tom má čtenářka také pravdu, kulajda se dá samozřejmě uvařit i z čerstvých hub, pak je bílá, ale sušené houby mají daleko výraznější chuť. Každý znalec vám řekne, že i do tradiční houbové polévky jsou nejlepší houby sušené, které si napřed povaříme ve vývaru, a ten použijeme do základu polévky,“ řekl nám Jakub s tím, že i napříště bude volit recepty, které lze běžně použít v každé kuchyni a mohou obohatit jídelníček našich čtenářů.

(ok)

 

 

Poslat nový komentář