Dnešní recept patří ke specialitám Babiččiny zahrady

Dnešní recept patří ke specialitám Babiččiny zahrady
ilustrační foto

Dnes nám kuchař Jakub prozradil recept na polévku, kterou v restauraci Babiččina zahrada v Průhonicích nabízejí občas jako specialitu. Samotná bramborová krémová polévka je celkem jednoduchá, zajímavý gastronomický zážitek z ní dělá způsob servírování. Členové naší redakce, kteří měli možnost ji ochutnat, to komentovali jedním slovem: úžasné!

Potřebujete: půl  kilogramu brambor, 2 cibule, 2 větší mrkve, 100 gramů řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, 3 žampiony, 2 litry zeleninového vývaru, půl litru mléka, 20 gramů másla, sůl, pepř, čerstvou majoránku, na servírování pak asi 100 gramů orestovaných lišek nebo hříbků, 70 gramů uzeného pstruha nebo lososa a na každou porci lžíci zakysané smetany.

Orestujeme cibuli do zlatova, přidáme zeleninu, žampiony, sůl, pepř a česnek. Ještě trochu zarestujeme, zalijeme vývarem a přidáme na kostky nakrájené brambory. Vaříme asi půl hodiny, pak přidáme mléko, čerstvou majoránku a ještě čtvrt hodiny povaříme. Pak vše rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Dochutíme solí a pepřem, pro zjemnění můžeme přidat oříšek másla.

Na talíř dáme doprostřed lžíci zakysané smetany, na to položíme kousek uzené ryby, kolem kopečku smetany rozložíme orestované lišky (nebo hříbky) a zalijeme polévkou.

Dobrou chuť vám přeje Jakub.

A pokud některé z receptů vyzkoušíte jako paní Oldřiška (viz článek o kulajdové královně), napište nám a pošlete foto.

Poslat nový komentář