Jakub

Dnes si s Jakubem dáme telecí plec na divoko

ilustrační foto

Telecí maso si získává stále větší oblibu a na pultech řeznictví jej dnes bez problémů seženeme. Na dnešní Jakubův recept budeme potřebovat:

900 gramů telecí plece, 300 gramů cibule, 1 dcl oleje, 75 gramů anglické slaniny, 5 větších stroužků česneku, 5 gramů čerstvého tymiánu, 2 gramy nového koření, 2 gramy bobkového listu, 2 gramy celého černého pepře, sůl a mletý pepř podle potřeby, 1,5 litru kuřecího vývaru, 15 gramů hladké mouky a 20 gramů másla.

Dnes si dáme kuře podle Jakuba

ilustrační foto

Spočítat, kolik existuje různých receptů na přípravu kuřete, není snad ani možné. Kuchař Jakub dnes nabízí další – kuře s tymiánem pečené na zelenině.

Potřebujeme jedno kuře, 2 větší mrkve, 1 větší cibulu, 100 gramů řapíkatého celeru, 50 gramů uzeného špeku, 50 gramů anglické slaniny, půl litru vývaru, čerstvý tymián, 250 mililitrů smetany, sůl, pepř, 4 plátky másla a půl decilitru olivového oleje.

Dnes Jakub zvolil moderní kuchyni spolu s klasikou

ilustrační foto

Na dnešní poslední neděli v roce 2013 si kuchař Jakub z Babiččiny zahrady v Praze – Průhonicích připravil pro PvNovinky vepřovou panenku s tymiánem a kroupovým kubou. Recept je na čtyři porce.

Začneme kroupovým kubou a budeme na něj potřebovat:

250 gramů krup, 60 gramů sušených hub, 200 gramů žampionů, 50 gramů másla, 20 gramů petrželové nati, jednu větší cibuli, 5 stroužků česneku, 1 litr kuřecího vývaru, čerstvou majoránku, sůl a pepř.

Kuře na paprice a pažitkové tagliatelle

ilustrační foto

Kuře je stále oblíbenou součástí jídelníčku snad každého z nás. Kuchař Jakub si dnes pro nás připravil klasické kuře na paprice v poněkud inovovaném provedení.

Budeme potřebovat:

Jedno kuře, 30 gramů mleté sladké papriky, 1 litr kuřecího vývaru, 1 větší cibuli, slunečnicový olej, sůl, pepř, 80 gramů másla, 500 ml mléka, 300 ml smetany a asi 40 gramů hladké mouky.

Dnešní recept patří ke specialitám Babiččiny zahrady

ilustrační foto

Dnes nám kuchař Jakub prozradil recept na polévku, kterou v restauraci Babiččina zahrada v Průhonicích nabízejí občas jako specialitu. Samotná bramborová krémová polévka je celkem jednoduchá, zajímavý gastronomický zážitek z ní dělá způsob servírování. Členové naší redakce, kteří měli možnost ji ochutnat, to komentovali jedním slovem: úžasné!

Potřebujete: půl  kilogramu brambor, 2 cibule, 2 větší mrkve, 100 gramů řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, 3 žampiony, 2 litry zeleninového vývaru, půl litru mléka, 20 gramů másla, sůl, pepř, čerstvou majoránku, na servírování pak asi 100 gramů orestovaných lišek nebo hříbků, 70 gramů uzeného pstruha nebo lososa a na každou porci lžíci zakysané smetany.

Díky Jakubovi jsem kulajdová královna

ilustrační foto

Ráda při vaření experimentuju, a tak jsem vyzkoušela i recept vašeho kuchaře Jakuba. Na poprvé jsem zvolila tradiční kulajdu. Nikdy jsem ji nevařila a jedla asi dvakrát u příbuzných v Čechách. Na rozdíl od jejich polévky ta moje nebyla úplně bílá, protože se do základu přidává i zeleninový vývar, v němž se uvařily sušené houby. No, a ten polévku zbarvil do odstínu světlé bílé kávy,“ napsala nám naše stálá čtenářka Oldřiška a přiložila i fotografii.

Podle jejích slov úplně přesně dodržela popsaný postup přípravy. „Dokonce jsem koupila i bílý pepř, který běžně nepoužívám, a tak jsem jej doma neměla. Ale píšu vám proto, že jsem s polévkou měla úžasný úspěch. Byla jemné, přitom pikantní chuti, dobré provaření mlékem zředěné máslové jíšky jí dalo konzistenci hladkého krému, povedla se mi i ztracená vejce, která jsem taky dělala poprvé, prostě – doma mě vyhlásili kulajdovou královnou. A manžel nešetřil slovy jako vynikající, báječná a úžasná,“ napsala nadšená paní Oldřiška.

Dnes trocha tradice i moderní kuchyně s Jakubem

Foto PvNovinky.cz

 

Dnešním receptem mi kuchař Jakub udělal velkou radost. Kulajdu jsem totiž zrovna někde nedávno ochutnala a rozvinul se kolem ní spor kvůli kopru. Nikdy jsem tuto polévku  nevařila, ale protože můj manžel je „polévkový“, chystala jsem se hledat dobrý recept na internetu. Takže nemusím. No, a krémové polévky jsou současným hitem, takže recept se vždycky hodí.

 

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

100 gramů másla, 100 gramů hladké mouky, 1 litr polotučného mléka, 2 brambory, 50 gramů sušených hub, 4 dcl zeleninového vývaru (nemáme-li, můžeme použít i vodu, v níž uvaříme brambory), sůl, bílý pepř, ocet, cukr – to vše podle chuti, čerstvý kopr a 4 vejce.

Poslední letošní grilování s kuchařem Jakubem

Další dílko kuchaře Jakuba

Na minulé „grilovací“ recepty kuchaře Jakuba jsme dostali spoustu ohlasů. „Vyzkoušeli jsme Jakubův recept na salát z pečených paprik a byl vynikající i bez grilovaných prsíček,“ napsala nám paní Hana. Ivana z Blanska, která sleduje PvNovinky na Facebooku nám zase popsala poslední grilování inspirované Jakubovým receptem. „Nemůžu tvrdit, že maso bylo naložené v marinádě přesně podle Jakuba, ale byla tam citronová šťáva a bylinky. V salátu chyběly olivy, protože je nemám ráda. Ale jinak to bylo vynikající a pro mě bylo samotné grilování obrovským zážitkem. A v lehkém šoku jsem byla z toho, že přítel zapaloval dřevěné uhlí v grilu horkovzdušnou pistolí. Prý je to rychlejší,“ napsala nám Ivana z Blanska.

Takže ještě dnešní recept bude naposled o grilování. A zkusíme grilované medailonky z vepřové panenky na tymiánu balené ve slanině.

Pro pět osob budeme potřebovat asi 1 kilogram vepřové panenky, 20 plátků anglické slaniny, sůl. Pepř, čerstvý tymián, olivový olej. Podle šířky plátků slaniny nakrájíme špalíčky z panenky, osolíme, opepříme a zabalíme do slaniny. Potřeme lístky tymiánu, zakápneme olivovým olejem, napíchneme na jehlu (viz foto) a grilujeme.