vaření

Vaříme s PvNovinkami. Novoroční zelný salát se zakysanou smetanou

ilustrační foto

Mnoho lidí si dává jako novoroční předsevzetí zhubnout, protože přes Vánoce si dopřáli hodně kalorických jídel. Někdo začne až po Novém roce a tomu doporučujeme zeleninový salát.

Potřebujeme 300 g čínského zelí, 2 ks rajče, 3 ks okurka, 1 ks paprika, 1 konzerva kukuřice, sůl a pepř. Na omáčku pak třeba majonéza, zakysaná smetana a citronová šťáva.

Zelí nakrájíme na nudličky, přidáme nadrobno nakrájenou okurku, rajče, papriku a vysypeme konzervu kukuřice. Vše spolu promícháme, přidáme sůl, pepř a odložíme stranou.

V NaMasle.cz soutěží Prostějovanka Alena Klečková!

Foto Alena Klečková

Telecí kýta pomalu pečená na slanině a houbách provoněná kmínem se šípkovou omáčkou a kapucínským knedlíkem. To je recept, který do soutěže webu NaMasle.cz poslala Alena Klečková.

Podpořit Alenu můžete na tomto odkaze, a to do čtvrtého prosince: http://www.frekvence1.cz/namasle/index.php#_=_ a otevřít její recept můžete tu: http://www.namasle.cz/cs/recepties/detail/45098 . Alena soutěží v kategorii hlavních chodů, mezi sedm nejzajímavějších ji vybrala odborná porota.

Vyzkoušíme kuřecí játra s pórkem a bílou paprikou?

ilustrační foto

Asi před měsícem jsme vás vyzvali k zasílání jednoduchých receptů, které mají úspěch ve vaší kuchyni a mohly by být inspirací pro maminky. Protože, řekněte samy, nám vlastně nevadí denně vařit, ale kdo má pořád vymýšlet CO?

Do redakční pošty přiletělo několik receptů. Nás zaujal ten, který poslala mladá maminka Alice. Vyzkoušeli jsme a můžeme vřele doporučit.

"Můj recept je pro ty, kteří nemají výhrady proti kuřecím játrům. Moje rodina je miluje, a tak kuřecí játra připravuji skoro každý týden. Chtěla jsem vyzkoušet něco jiného, než prostá játra na cibulce (smažená mé děti milují, ale snažím se smažené pokrmy dělat pokud možno co nejméně).

Jak to dělám já: Chilli con carne

ilustrační foto

Dnes zahajujeme novou rubriku o vaření, receptech a gastronomii. Hlavně na facebooku čte PvNovinky hodně mladých, kteří většinou nemají příliš velké zkušenosti s vařením. Chceme jim pomoci, poradit, jak se přenést přes různá úskalí v kuchyni a v neposlední řadě předat zkušenosti těch, kteří se do vaření vrhli s nadšením a uspěli.

 

Dnešní recept nám věnoval čtenář Pavel. "Nikdy jsem nevařil, ale najednou jsem měl pocit, že by mě to mohlo bavit. První cenné rady mi dala máma a hlavně brácha, který je profesionálním kuchařem. Jinak jsem hodně hledal na internetu, ale většinou si recepty upravím či spíše zjednoduším, podle svého. Chilli con carne jsem dělal už několikrát a vždy s úspěchem. Je trochu pikantnější, takže spíš jen pro dospělé.

Po svátcích si s Terezkou dáme něco lehčího

ilustrační foto

A tak už tu máme Nový rok. Doufám, že jste si užili svátky přesně podle vašich představ. Předpokládám, alespoň u nás to tak bylo, že většina z vás (nás) hodovala, co to šlo a tak teď najíždíte (najíždíme) na zdravější a odlehčenější stravu. Pokud tomu tak skutečně je, tak tady mám pro vás jeden recept pro inspiraci. Přeji vám všem krásnou neděli! :)

Na zhruba 4 porce potřebujeme:

400g tagliatelle (ale můžete použít i jiné těstoviny), 400g losos, může být i mražený, ale měly by to být filety (případně se dá použít kvalitní konzerva tuňáka, resp. Dvě), 6 menších žampionů, 1/2 cibule, 60g sušených rajčat + 2 - 3 lžíce oleje, ve kterém jsou rajčata naložená, mozarella, cherry rajčátka, pepř, sojová omáčka, italské koření (sušený česnek, pikantní feferonky, sušená rajčata, petržel), bazalka

To pravé pro podzimní víkend: Terezčin hruškový koláč

ilustrační foto

 

Od té doby, co se jídlem, vařením a pečením zabývám podrobněji, tak u mě vítězí právě to poslední zmíněné. Kdyby to šlo, peču několikrát do týdne (klidně i denně a doufám, že k tomu jednou dospěju) a skoro pokaždé zkouším něco jiného. Proto vždycky, když vymýšlím nebo vybírám recept pro tuto rubriku, napadají mě většinou sladké dorty a pokrmy. A čím dál víc přemýšlím, že to je možná „cesta“, kterou bych se měla ubírat, protože kuchař Jakub je skvělý a zkušený a svými recepty na polévky a hlavní chody ho asi předčím jen těžko. Proto i dnes přináším recept na sladký pečený dezert – tentokrát trošku sezonně na hruškový koláč. Tento koláč není na přípravu nijak náročný a svůj účel – tedy potěšit, zahřát a „osladit“ určitě splní. Pustíte se do něj taky?

na jeden koláč (23cm forma)

doba přípravy: 30min

doba pečení: 35 - 40min

Potřebujeme: 75 g rozpuštěného másla, 110 g hladké prosáté mouky, 1 lžíci prášku do pečiva, 100 g cukru, 3 menší vejce, 4 střední hrušky, šťávu z půlky citronu, 1 lžičku vanilkového extraktu, dále 1 lžíci meruňkové marmelády, 1 lžíci vody, práškový cukr a smetanu ke šlehání

Postup

1. Předehřejte si troubu na 180 C. Formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Nechte si rozpustit máslo na mírném ohni.

S Jakubem dnes upečeme křehký koláč s jablky a oříšky

ilustrační foto

Je tu podzim a s ním nás čeká i sychravé počasí. Je to přesně ten pravý čas, dát si něco dobrého. Po mrkvovém koláči od Terezy Sehnalové nám dnes kuchař Jakub nabídl křehký koláč s jablky a lískovými oříšky.

Na těsto potřebujeme: 40 gramů másla, 150 gramů hladké mouky, 100 gramů strouhaných mandlí, 130 gramů moučkového cukru, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 6 žloutků a špetku soli.

Náplň: 6 větších jablek, 120 gramů na hrubo nasekaných lískových oříšků, 100 gramů třtinového cukru, šťávu z jednoho citronu a 30 gramů másla.

Z ingrediencí vypracujeme tužší těsto, zabalíme do utěrky a dáme na půl hodiny do lednice odpočinout.

Dnešní recept patří ke specialitám Babiččiny zahrady

ilustrační foto

Dnes nám kuchař Jakub prozradil recept na polévku, kterou v restauraci Babiččina zahrada v Průhonicích nabízejí občas jako specialitu. Samotná bramborová krémová polévka je celkem jednoduchá, zajímavý gastronomický zážitek z ní dělá způsob servírování. Členové naší redakce, kteří měli možnost ji ochutnat, to komentovali jedním slovem: úžasné!

Potřebujete: půl  kilogramu brambor, 2 cibule, 2 větší mrkve, 100 gramů řapíkatého celeru, 4 stroužky česneku, 3 žampiony, 2 litry zeleninového vývaru, půl litru mléka, 20 gramů másla, sůl, pepř, čerstvou majoránku, na servírování pak asi 100 gramů orestovaných lišek nebo hříbků, 70 gramů uzeného pstruha nebo lososa a na každou porci lžíci zakysané smetany.

Dnes zkusíme s Terezou tak trochu jiné karbanátky…

ilustrační foto

Žiju v Norsku se slovenským přítelem, který má rád klasická česká anebo ještě lépe slovenská jídla. Miluje smažené řízky, plněnou papriku (ale jen tu náplň) a miluje karbanátky, nebo jak on jim po slovensky říká „fašírky“. Jeho maminka dělá „ty nejlepší na světě“. Já, na druhou stranu, miluju libové maso, těstovinová a zeleninová jídla a celkově lehčí kuchyni (bohatě to ale kompenzuju tím množstvím sladkého, co peču :D). Přítel si na to zvykl a troufám si říct, že mu chutná všechno, co připravím.

Občas se mi ovšem podaří skloubit zdravou/lehčí stravu s něčím, co příteli připomíná domov. Možná v sobě čas od času máte taky tento rozpor, kdo by nechtěl rodině servírovat zdravá, ale zároveň chutná a hezky vypadající jídla. Mám pro vás tedy tento recept. Snad vám bude příjemnou inspirací.

Na karbanátky (cca 20-25ks) potřebujeme:

600 g krůtího/kuřecího mletého masa, 100 – 120 g jemných ovesných vloček (podle potřeby), 1 vejce, 1 a půl lžičky soli, pepř, červená paprika, chilli koření, česnek (4 - 5 stroužků), 5 lžic rostlinného oleje

Dnes trocha tradice i moderní kuchyně s Jakubem

Foto PvNovinky.cz

 

Dnešním receptem mi kuchař Jakub udělal velkou radost. Kulajdu jsem totiž zrovna někde nedávno ochutnala a rozvinul se kolem ní spor kvůli kopru. Nikdy jsem tuto polévku  nevařila, ale protože můj manžel je „polévkový“, chystala jsem se hledat dobrý recept na internetu. Takže nemusím. No, a krémové polévky jsou současným hitem, takže recept se vždycky hodí.

 

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

100 gramů másla, 100 gramů hladké mouky, 1 litr polotučného mléka, 2 brambory, 50 gramů sušených hub, 4 dcl zeleninového vývaru (nemáme-li, můžeme použít i vodu, v níž uvaříme brambory), sůl, bílý pepř, ocet, cukr – to vše podle chuti, čerstvý kopr a 4 vejce.