To pravé pro podzimní víkend: Terezčin hruškový koláč
Od té doby, co se jídlem, vařením a pečením zabývám podrobněji, tak u mě vítězí právě to poslední zmíněné. Kdyby to šlo, peču několikrát do týdne (klidně i denně a doufám, že k tomu jednou dospěju) a skoro pokaždé zkouším něco jiného. Proto vždycky, když vymýšlím nebo vybírám recept pro tuto rubriku, napadají mě většinou sladké dorty a pokrmy. A čím dál víc přemýšlím, že to je možná „cesta“, kterou bych se měla ubírat, protože kuchař Jakub je skvělý a zkušený a svými recepty na polévky a hlavní chody ho asi předčím jen těžko. Proto i dnes přináším recept na sladký pečený dezert – tentokrát trošku sezonně na hruškový koláč. Tento koláč není na přípravu nijak náročný a svůj účel – tedy potěšit, zahřát a „osladit“ určitě splní. Pustíte se do něj taky?
na jeden koláč (23cm forma)
doba přípravy: 30min
doba pečení: 35 - 40min
Potřebujeme: 75 g rozpuštěného másla, 110 g hladké prosáté mouky, 1 lžíci prášku do pečiva, 100 g cukru, 3 menší vejce, 4 střední hrušky, šťávu z půlky citronu, 1 lžičku vanilkového extraktu, dále 1 lžíci meruňkové marmelády, 1 lžíci vody, práškový cukr a smetanu ke šlehání
Postup
1. Předehřejte si troubu na 180 C. Formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Nechte si rozpustit máslo na mírném ohni.
2. Umyjte hrušky, zbavte je slupky a jadřince a nakrájejte na plátky. Zakápněte šťávou z citronu, aby vám nezhnědly.
3. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte špetku soli a cukr. Postupně přimíchávejte jedno vejce po druhém a za stálého míchání postupně přidávejte i máslo. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud vám nevznikne krásné hladké krémové těsto.
4. Přelijte půlku těsta do formy a lžící nebo stěrkou rovnoměrně uhlaďte. Na těsto naskládejte hrušky a zalijte druhou půlkou těsta. Dejte do trouby a pečte asi 30 - 35min, dokud povrch nezhnědne.
5. Na výrobu glazury sehřejte meruňkovou marmeládu s vodou a pomažte jí vrch koláče, který potom posypte práškovým cukrem.
6. Nejlepší je podávat koláč ještě teplý s pořádnou náloží domácí neslazené šlehačky. Dobrou chuť :).
Tereza Sehnalová
Poslat nový komentář