Vyzkoušíme kuřecí játra s pórkem a bílou paprikou?

Vyzkoušíme kuřecí játra s pórkem a bílou paprikou?
ilustrační foto

Asi před měsícem jsme vás vyzvali k zasílání jednoduchých receptů, které mají úspěch ve vaší kuchyni a mohly by být inspirací pro maminky. Protože, řekněte samy, nám vlastně nevadí denně vařit, ale kdo má pořád vymýšlet CO?

Do redakční pošty přiletělo několik receptů. Nás zaujal ten, který poslala mladá maminka Alice. Vyzkoušeli jsme a můžeme vřele doporučit.

"Můj recept je pro ty, kteří nemají výhrady proti kuřecím játrům. Moje rodina je miluje, a tak kuřecí játra připravuji skoro každý týden. Chtěla jsem vyzkoušet něco jiného, než prostá játra na cibulce (smažená mé děti milují, ale snažím se smažené pokrmy dělat pokud možno co nejméně).

Takže pro dva dospělé a dvě děti bohatě stačí půl kila kuřecích jater, která si očistím od blan a cév a všeho (já preparuju opravdu důkladně). Pak játra překrájím na menší kousky. Na troše oleje osmahnu větší cibuli (nebo dvě menší - moje babička tvrdila, že cibule není nikdy dost), přihodím na drobno nakrájené dvě bílé papriky (zavrhla jsem kombinaci s červenou a upřednostňuji nakrájení na drobné kostičky, paprika se pak ve šťávě zcela ztratí a nemusím se u oběda rozčilovat s dotazy - mamí, a tohle červené a dlouhé je coooo?), pak přidám pórek, který jsem rozkrojila podélně na půl a pak na opravdu jemné měsíčky. Vše nechám pořádně vydusit, až cibule se zeleninou začne lehce hnědnout. Teprve potom přidám játra, míchám a restuju. Osolím a mírně opepřím (budou to jíst děti, proto používám bílý pepř, je mnohem jemnější, a pepřím s rozumem). Podleju vývarem, pokud jsem neměla čas vývar z kostky připravit, podleju vodou a nožem přikrojím asi třetinu bujónové kostky v tenkých plátcích a vhodím do kastrolu (pozor na sůl, kostky jsou slané, solit raději méně). Kdo má výhrady proti podobným dochucovadlům, může podlévat čistou vodou. Nechám dusit - kuřecím játrům stačí čtvrthodina. Šťávu zahustím trochou vody se lžičkou hladké mouky a nechám ještě aspoň 10 minut provařit.

Takto připravená játra lze podávat s dušenou rýží nebo s vařeným bramborem. Já do brambor přidávám při vaření dvě, tři snítky tymiánu, co mi roste za oknem, a do rýže lžičku kurkumy. Je pak krásně žlutá a navíc je to prý zdravé.

Snad i u vás budou mít takto připravená kuřecí játra stejný úspěch, jako u mých nejbližších."

Alice

Tak co říkáte, zaslouží si tento recept vyzkoušet? My si myslíme, že určitě. Pak nám napište, jak to dopadlo, připojte foto a třeba některý váš rodinný recept, který by byl inspirací pro jiné maminky. Těšíme se. (red)

Poslat nový komentář