Dnes Jakub zvolil moderní kuchyni spolu s klasikou
Na dnešní poslední neděli v roce 2013 si kuchař Jakub z Babiččiny zahrady v Praze – Průhonicích připravil pro PvNovinky vepřovou panenku s tymiánem a kroupovým kubou. Recept je na čtyři porce.
Začneme kroupovým kubou a budeme na něj potřebovat:
250 gramů krup, 60 gramů sušených hub, 200 gramů žampionů, 50 gramů másla, 20 gramů petrželové nati, jednu větší cibuli, 5 stroužků česneku, 1 litr kuřecího vývaru, čerstvou majoránku, sůl a pepř.
Kroupy si přes noc namočíme do vody, sušené houby namočíme půl hodiny před přípravou do asi půl litru kuřecího vývaru. Nakrájíme si cibuli na drobno a zpěníme ji na másle. Přidáme nakrájené žampiony, opečeme, vložíme zcezené kroupy a sušené houby i s vývarem. Necháme vařit, podle potřeby podléváme zbylým vývarem, dokud nejsou kroupy měkké. Na závěr přidáme čerstvou majoránku a petrželovou nať.
Vepřovou panenku budeme péct při nízkém stupni teploty – zachová si tak šťavnatost a výbornou chuť. Budeme potřebovat:
800 gramů vepřové panenky, olivový olej, sůl a pepř podle potřeby, čerstvý tymián.
Panenku si očistíme a nakrájíme na čtyři 200 gramové špalíky. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi. Poté po porci poklademe na plát alobalu, posypeme tymiánem a dobře zabalíme. Pečeme v troubě 2 a půl hodiny na 55 stupních Celsia. Poté vybalíme, nakrájíme na tenké plátky a servírujeme s kroupovým kubou.
Jednoduché, chuti vynikající. Můžete klidně vyzkoušet třeba na Nový rok.
Dobrou chuť přeje kuchař Jakub
Poslat nový komentář