Báječná cibule. Součást mnoha jídel snižuje horečku, prospívá květinám a vyleští okna

Báječná cibule.  Součást mnoha jídel snižuje horečku, prospívá květinám a vyleští okna
Ilustrační foto pixabay.com

Cibule patří mezi tzv. přírodní antibiotika, umí nás podpořit při řadě zdravotních obtíží a mnohým pomáhá i předcházet. Obsahuje hodně vitamínů, minerálů, stopových prvků, a dokonce éterické oleje. Kromě jídel a podpory zdraví je i zdatným pomocníkem v domácnosti.

Účinky cibule

Posiluje imunitní systém – obsahuje řadu pro tělo velmi důležitých látek – vitamíny C, B, E, kyselinu listovou či stopové prvky jako zinek, hořčík, fosfor, sodík, draslík nebo železo.

Pomocník při nachlazení – snižuje teplotu a odhleňuje – vyrobte si cibulový sirup.

Pomáhá odkašlávat – šťávu z cibule smíchejte s medem a po lžičkách užívejte během dne (cca po dvou hodinách).

Zmírňuje bolesti v krku – nakrájenou cibuli s nastrouhaným křenem svařte s trochou vody. Do vzniklé směsi přidejte med a pak vypijte.

Posiluje sliznice žaludku a zvyšuje produkci trávicích šťáv (nesmí se používat při žaludečních vředech).

První pomoc při bodnutí hmyzem – šťávou z rozkrojené cibule potřete postižené místo (dezinfikuje)

Zmírňuje svalové křeče a ulevuje bolavým kloubům – smíchejte nastrouhanou cibuli se lžičkou kurkumy a připravte pastu, kterou pak přikládejte na bolavá místa (nenechávejte dlouho, aby se místo nespálilo). Směs lze i nahřát.

Podporuje správnou funkci střev.

Pomáhá při zánětech močových cest – lze využít cibulového sirupu.

Posiluje srdce a podílí se na krvetvorbě.

Zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů, proto má lehké afrodiziakální účinky.

Jednoduchý recept na domácí cibulový sirup

Tento sirup je třeba spotřebovat do 24 hodin od vyrobení, proto jej dělejte vždy čerstvý. Jinak ztrácí potřebné podpůrné složky.

Nakrájejte cibuli na malé kousíčky, které poté vložte do misky a zasypte krystalovým cukrem. Nechte odpočívat dvě hodiny, dokud cibule nepustí šťávu. Výslednou směs propasírujte přes gázu nebo plátýnko. Pak se užívá po lžičkách během dne. Variantou je nahradit cukr medem – během doby, kdy cibule pouští šťávu, je však třeba pravidelně promíchávat.

Cibule co by domácí pomocník

Odstraňuje rez – rozkrojte cibuli a šťávou potřete rezavé skvrny. Příbory do cibule jednoduše zapíchněte.

Zbaví vás zaschlé či připečené špíny na nádobí – kyseliny obsažené v cibuli si dokážou poradit i s odolnými nečistotami na hrncích. Stačí cibuli rozkrojit a šťávou místa očistit. Je vhodné ji použít i na rošty zahradního grilu.

Repelent – v tomto případě se cibulí nepotíráte, ale nakrájená kolečka rozmístíte například na stole, u kterého sedíte.

Pohlcuje zápach – na kolečka nakrájenou cibuli můžete použít například jako pohlcovač pachu, pokud jste při vaření něco připálili.

Pohlcuje toxiny ze vzduchu – využijte rozkrojenou cibuli jako čističku vzduchu. Zejména pokud je někdo v rodině nemocný, je výhodné pro pohlcení virů a bakterií využít právě cibuli. Je třeba ji však denně obměňovat.

Zvyšte lesk oken – před umytím je potřete cibulí, poté je umyjte standardním způsobem, případně do vody přidejte lžíci octa.

Skvrny od potu – zejména na světlém oblečení se mohou časem tvořit zažloutlá místa od potu. Pokud místo potřete šťávou z cibule a poté vyperete, fleky pustí.

Slupky od cibule jsou skvělé hnojivo, které navíc likviduje i různé škůdce. (red)

Poslat nový komentář