Prvosenka neboli petrklíč. Posel jara s pozitivními účinky na zdraví

Prvosenka neboli petrklíč. Posel jara s pozitivními účinky na zdraví
ilustrační foto pixabay.com

Prvosenka jarní (petrklíč) je bylinka, která patří k prvním poslům jara. Navíc ale může působit kladně na lidské zdraví, takže se rovněž jedná o zajímavou léčivku. Petrklíč můžeme nalézt především na asijském a evropském kontinentu, a to i na chladnějších místech. Jak známo, roste také v Česku, nicméně zde je zařazen mezi vzácnější až ohrožené druhy.

Jedná se o vytrvalou bylinu z čeledi prvosenkovitých, která dorůstá do maximální výšky 25 až 30 cm. Oddenek je válcovitý a listy přízemní v růžici. Rostlina má krásně žluté květy a kvete již od počátku dubna (obvykle do poloviny května). Jejím plodem je tobolka. Z účinných látek se v prvosence vyskytují především saponiny, flavonoidy, flavony, glykosidy a silice.

Petrklíč uvolňuje hleny a umožňuje snadnější odkašlávání.  Bývá doporučován i v případě závažnějších onemocnění dýchacích cest jako např. při bronchitidě či zápalu plic. Petrklíč má kladný vliv i na metabolismus, působí také močopudně, potopudně a mírně projímavě. Vyzkoušet jej můžete i při bolestech hlavy nebo ke zmírnění vysokých teplot. Nabízí uplatnění v podobě obkladů, a to např. při artritidě. Mast z prvosenky jarní je možné zkusit při spáleninách od slunce a nálev při potížích s mastnou pokožkou. Ne všem je nicméně možné petrklíč doporučit. Ve vyšších dávkách totiž může být trochu jedovatý, takže by jej neměli používat pacienti beroucí léky na ředění krve, stejně jako těhotné ženy. V menším množství by ovšem nijak uškodit neměl.

Petrklíč lze využít rovněž v kuchyni, listy totiž můžete kupříkladu přidávat do salátů. Rostlinka se používá na přípravu zdravého čaje. Kořeny této bylinky dáte do hrnce a následně je zalijete vodou, a to v pětinásobném množství (na 50 g kořene tedy budete potřebovat 250 ml vody). Dejte vařit, přičemž lze inhalovat výpary. Zhruba po 20 minutách vodu slijte a můžete pít. (ber)

Poslat nový komentář