Violka léčí, posiluje, uklidňuje a voní

Violka léčí, posiluje, uklidňuje a voní
Foto ber

Něžné, krásně vonící fialové květy violky vonné, lidově také fialky, jsou symbolem lásky od nepaměti. Kromě jemného vzhledu a příjemné vůně se violka pyšní léčivou silou. V jejím případě platí, že čím silněji voní a květy jsou fialovější, tím je rostlina léčivější. Jejích účinků si byly vědomi již staré národy. Řekové ji používali při bolestech hlavy, nespavosti a závratí. Římané si oblíbili kořen na projevy dny a Keltové zase míchali květy do kozího mléka a koupali se v něm, aby byli krásnější.

Dnes už violka patří mezi zdomácnělé rostliny a narazíme na ni nejen v přírodě, kde je častou součástí listnatých lesů, křovin, ale také na okrajích cest, v parcích, sadech a poblíž lidských sídel. Původně se však vyskytovala v jižní a jihozápadní Evropě, severní Africe a také na Kavkaze, odkud se rozšířila do ostatních částí Evropy a také do Číny, Severní Ameriky a na Nový Zéland. Vyhovují jí spíše teplejší oblasti, a proto ji méně potkáme v chladnějších krajích.

Violka obsahuje velmi důležitou kyselinu salicylovou, což je účinná látka acylpyrinu. Díky ní má bylina protirevmatické účinky. Kromě toho oddenek a v menší míře i nať obsahují saponiny, hojivý sliz, flavonové glykosidy, alkaloid violin, vonné silice, kaučuk a voskové látky. Listy jsou rovněž bohaté na vitamín A a C a minerální soli.

Fialka působí jako přírodní antioxidant, je účinná při fyziologickém zotavení z psychofyzické zátěže, zlepšuje menstruační a menopauzální komfort a podporuje normální stav kloubů.

Také podporuje odkašlávání a rozpouští hleny, tiší a zastavuje kašel, uklidňuje dýchací orgány a pomáhá při chrapotu, má močopudné účinky, zmírňuje bolesti hlavy, urychluje léčbu ran, má detoxikační účinky, pomáhá při léčbě kožních chorob, má blahodárné účinky při dně, revmatismu a zánětech svalů, má příznivé účinky při léčbě hemeroidů, pomáhá odstranit lupy a působí proti vypadávání vlasů.

Silice obsažené v bylině se využívají také ve voňavkářství. Společně s levandulovou vůní je považovaná za silné afrodiziakum.

Violkový sirup

Potřebujete hrst čerstvých květů, 1 l vody, 1,25 g cukr krystal, šťáva ze dvou citrónů

Čerstvé a omyté kvítky spařte vodou a nechte odstát po dobu 12 hodin. Nálev přeceďte a svařte s cukrem, až získá hustotu sirupu. Krátce před odstavením přidejte citrónovou šťávu a důkladně promíchejte. Sirup se používá pro usnadnění odkašlávání 3x denně po 1 lžičce.

Violkový ocet

Potřebujete hrst květů a 1 l kvalitního octa.

Violkové květy vložte do octa a nechte odstát po dobu 10 dní. Poté sceďte a uložte v lahvi na tmavé a chladné místo.

Ocet pomáhá při bolestech hlavy, kdy se čelo octem lehce potírá. Přidat jej však můžete také do salátů a míchaných limonád. (ber)

Poslat nový komentář