Dnes opět vaříme s Jakubem – dáme si podzimní menu
Podle kuchaře Jakuba je právě nejen houbařská sezona, ale také sezona zvěřiny. Takže si pro nás připravil medajlonky z kančího karé s liškovým ragú a bylinkovými špeclemi.
„Kančí karé je maso, které je ze zvěřiny nejsnadněji k mání. Pokud zvěřinu nemáte rádi nebo ji neseženete, ale ostatní suroviny máte k dispozici, můžete kančí medajlonky nahradit medajlonky z jiného druhu masa. V tom případě doporučuji spíš hovězí, z vepřového maximálně panenku, ostatní vepřové není k těstovinám a liškám nejvhodnější,“ upozornil předem Jakub.
Medajlonky
Maso si očistíme, osušíme a nakrájíme na medajlonky. Lehce naklepeme, osolíme a opepříme, potřeme čerstvým tymiánem. Zprudka opečeme na pánvi z obou stran. Maso připravujeme až poté, když máme vše ostatní hotovo.
Liškové ragú
Potřebujeme: 200 gramů lišek, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 10 gramů másla, špetku kmínu, pepř, sůl, 2 decilitry smetany, 1 decilitr zeleninového vývaru a půl decilitru bílého suchého vína.
Na másle zpěníme cibuli, přidáme lišky (malé necháme vcelku, větší přepůlíme), přidáme kmín, česnek a sůl. Mírně zarestujeme, podlijeme vývarem a přidáme bílé víno. Dusíme, až jsou lišky měkké. Pak přidáme smetanu, provaříme a dochutíme solí. Těsně před podáváním přidáme nasekanou čerstvou petrželovou nať.
Bylinkové špecle
Potřebujeme: 5 vajec, 200 gramů hladké mouky, sůl.
Mouku prosijeme přes síto do vajec, osolíme a připravíme těstíčko podobné hustoty, jako když děláme kapání do polévky – je-li řídké, přidáme trochu mouky. V hrnci přivedeme vodu do varu a osolíme. „Nebojíme se osolit poměrně dost – ne nadarmo se říká, že vodu na těstoviny nelze přesolit. Nemusíme se bát, že těstoviny budou přesolené, vezmou si z vody přesně tolik soli, kolik potřebují a budou chutnější,“ upozorňuje Jakub s tím, že do zhruba pětilitrového hrnce dává dvě hrsti soli. Stejné prý platí, když budeme vařit třeba i koupené těstoviny.
Do vroucí vody pak vytlačujeme těsto přes síto s většími otvory, jako například na halušky. Vaříme asi tři minuty, jakmile jsou špecle hotové, vyplavou na povrch. Sebereme je cedníkem a vysypeme do studené vody, aby se prudce zchladily. Po ochlazení je opět přecedíme, necháme pořádně okapat a pak ještě podložíme papírovou utěrkou a necháme vysušit.
Když už máme vše připraveno, dáme na trochu rozehřátého másla směs čerstvých, nasekaných bylinek – tymián, petržel, rozmarýn, šalvěj a pažitku. Orestujeme, vložíme špecle, zakápneme trošičkou vývaru nebo vody, aby pára těstoviny propařila.
Určitě jste si všimli, že Jakub používá hodně bylinek. „V naší restauraci Babiččina zahrada v Praze – Průhonicích nám bylinky rostou na zahrádce a všechny běžně používáme. Většina bylinek vydrží do zámrazu, pak je lze přestěhovat do prostor vhodných k přezimování. Pokud bydlíte v paneláku, neznámená to, že se bylinek musíte vzdát – většina z nich se dá snadno pěstovat v květináči za oknem. Ty, které jsou k mání v supermarketech, jsou většinou rychlené a určené k okamžité spotřebě, tudíž zřídka vydrží, lepší je koupit rostliny v zahradnictví,“ radí Jakub a přeje všem čtenářům PvNovinek - dobrou chuť.
(ok)
Poslat nový komentář