Máte rádi zvěřinu? Pak zkuste tento recept

Máte rádi zvěřinu? Pak zkuste tento recept
ilustrační foto
Další fotky: 
Máte rádi zvěřinu? Pak zkuste tento recept

„Zvěřina sice nepatří přímo na štědrovečerní stůl, ale určitě je vhodným a slavnostním jídlem v některý z dalších svátečních dnů,“ říká kuchař Jakub, který dnes nabízí kančí kýtu se šípkovou omáčkou.

Potřebovat na klasické čtyři porce budeme:

1 kilogram kančí kýty, 100 gramů mrkve, 100 gramů celeru, 100 gramů petržele, 50 gramů rostlinného oleje, divoké koření – bobkový list, celé nové koření a celý pepř - sůl, 50 mililitrů octa, 1 citron, 100 gramů másla, 100 gramů hladké mouky, 50 gramů cukru, 200 mililitrů červeného vína, kousek uzeného špeku, litr kuřecího nebo zeleninového vývaru a 300 gramů šípkové zavařeniny.

Maso očistíme, prošpikujeme a lehce svážeme motouzem, aby drželo tvar. Pak odložíme stranou. Ze zeleniny a cibule si uděláme základ – osmažíme cibulku a na ní pak nastrouhanou nebo nakrájenou zeleninu restujeme do zlatova. Pak přidáme divoké koření, zastříkneme octem a vínem, necháme vydusit, přidáme polovinu šípkové zavařeniny a jeden oloupaný citron. Do toho vložíme maso, které jsme si předtím po všech stranách opekli na pánvi. Zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Pak maso opatrně vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou připravenou z másla a hladké mouky, a za stálého míchání omáčku pořádně provaříme. Dochutíme zbylou šípkovou zavařeninou, solí, cukrem, případně i citronovou šťávou (vše podle vlastní chuti) a pak propasírujeme.

Podle Jakuba je nejvhodnější přílohou ke kančí kýtě se šípkovou omáčkou karlovarský knedlík. Recept na něj najdete v některém ze starších receptů kuchaře Jakuba. Ten ještě připomíná, že mnohem vhodnější než vaření karlovarského knedlíku „po staru“ v utěrce, je použít místo ní potravinářskou fólii.

Dobrou chuť vám přeje kuchař Jakub

 

Poslat nový komentář