kopřiva

Pochutnejte si na plevelech. Kopřiva dvoudomá

ilustrační foto

Kopřivy nejen chutnají skvěle, ale jsou také plné vitamínů a minerálů. Tento plevel můžeme klidně přidat do tradiční zeleninové polévky, usmažit na pánvi či podusit v páře.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica L.) je známá planě rostoucí bylina dorůstající výšky 30 až 250 cm. Má vejčitě zaoblené, zubaté, tmavozelené listy, které při doteku pálí. Kopřiva má svůj původ v Evropě, Asii a severní Africe. Nejlepší doba ke sběru kopřiv je na jaře. Od března do dubna se sklízejí především mladé výhonky, pokud však kopřivu kosíme, můžeme ji sklízet téměř celý rok. Používáme 4-6 nejvýše posazených listů včetně řapíku a samotného výhonku. Kořeny a semena sbíráme od srpna do listopadu.

Pochutnejte si na plevelech. Kopřiva dvoudomá

ilustrační foto

Kopřiva dvoudomá bývala dříve jídána z nouze, dnes jako příjemné zpestření jarního jídelníčku. Kopřiva nic nestojí, pokrmy s ní jsou pikantní a je velmi zdravá.

Na sběr kopřivy dvoudomé se vypravíme s košíkem a rukavicemi, křehké ostny na lodyze i listech kopřivy žahají. Sbíráme mladé světlezelené rostliny, a pouze v místech, o nichž máme jistotu, že nejsou znečištěna. Pro kuchyňské účely trháme nekvetoucí vršek nati.